Zuid-Sulawesi Afdrukken E-mailadres
Zuid-Sulawesi back to basic: 18 dagen vanaf € 1298,-
Makassar - Torajaland - Bira Beach - Sengkang - Makassar

Nadat je Makassar hebt ontdekt, bezoek je Danau Tempe, één van de grootste meren van Indonesië. In het prachtigde en culturele Torajaland ga je aan de slag als vrijwilliger in een weeshuis. Je geeft daar Engelse les en organiseert sport & spel. Tot slot kun je uitrusten op het rustige strand van Pantai Bira en met een duikinstructeur de kleurrijke onderwaterwereld van Zuid-Sulawesi ontdekken!
Reiscode: GCR049
Zuid-Sulawesi Tour

Programma


Zwaarte van de reis: Geschikt voor iedere reiziger.
O = ontbijt, L = lunch, D = diner

Dag 1: Aankomst Makassar
Na aankomst op het Hasanuddin Airport Makassar (UPG) transfer naar ons hotel in Makassar. De rest van de dag is vrij om jezelf voor te bereiden op de komende weken. Je hebt nog de tijd om een bezoek te brengen aan grote winkelcentrums in Makassar, waar je nog iets kunt kopen. 's Avonds kan je bijvoorbeeld een nieuwe film gaan kijken in de bioscoop.

Dag 2: Makassar (O)
Na het ontbijt beginnen we met onze Makassar stadstour. We brengen een bezoek aan het oude Nederlandse Fort Rotterdam, Paotere (traditionele vismarkt) en Paoterethe Buginese “Pinisi” schoener haven, Monument Mandala, de Tombe van Sultan Hasanuddin in Gowa en Somba Opu winkelstraat waar je het bekende Makassar goud kunt vinden. Aan het einde van de middag keren we terug naar het hotel.

Dag 3: Makassar - Torajaland (O,D)
Na het ontbijt gaan we via Malino en Bantimurung naar Torajaland. Malino is een ressort met een spectaculaire waterval. Bantimurung is een bekende plaats vanwege het adembenemende natuursteen en exotische vlinders. Vervolgens rijden we via Enrekang naar de Toraja Hooglanden. De route is prachtig aangezien we een mooi uitzicht hebben over verscholen dorpjes, smaragdgroene rijstvelden en hoge bergen. Vanavond arriveren we in het weeshuis, waar we de komende acht nachten logeren.

Dag 4 t/m 11: Torajaland - Vrijwilligersprogramma (O,L,D)
's Ochtends ontvangen we een informatie pakket en krijgen een korte rondleiding in het weeshuis. Na de lunch beginnen we met het lesgeven en het organiseren van sport & spel. Ons diner nuttigen we in het weeshuis, alwaar we eveneens overnachten. De komende 7 dagen volgen we het vrijwilligersprogramma op basis van volpension in het weeshuis. Dag 11 hebben we een afscheidsdiner in het weeshuis. Na het diner krijgen we nog een presentje.

Dag 12: Torajaland (O)
Na het ontbijt nemen we afscheid van de kinderen en de personeelsleden. Vandaag beginnen we met onze Toraja toer. We bezoeken vandaag Londa, Kete Kesu, Sangalla, Palatokke, La’bo, Lemo en Buntu Pune. We proberen vandaag ook de buffelmarkt te bezoeken, daar waar de meeste lokale bevolking hun buffels en varkens verkopen voor de Toraja ceremonies. Als er traditionele ceremonies in Torajaland zijn, dan brengen we hier zeker een bezoek aan. De ceremonies in Torajaland zijn uniek en je kunt ze alleen vinden in Toraja. Na de lunch droppen we onze bagage in ons hotel en brengen we een bezoek aan Kete Kesu, dit is een bekend traditioneel dorp. Het dorp heeft een grote grot met lijkkisten, botten en schedels. We kunnen in Londa vele unieke Tau Tau’s vinden, dit zijn houten dodenpoppen die de overledenen representeren. Je kunt de poppenmakers druk bezig zien met het maken van de Tau tau’s uit een stuk hout. Verder willen we de Toraja cultuur ontdekken met behulp van een olielamp en gaan we de grot van Londa ontdekken. Laat in de middag keren we terug naar ons hotel, waar we kunnen gaan genieten van een heerlijk diner.

Dag 13: Torajaland (O,L)
Na het ontbijt reizen we af naar de Sa’dan rivier waar we gaan white raften. Het gebied bevindt zich tussen de grote bergen van Torajaland. Nadat we af zijn gezet, maken we een korte wandeling door de Bergen in Torajaland. Op de rivierbank worden we voorzien van reddingsvesten en peddels en krijgen we een instructie. De lunch nuttigen we op de rivierbank waar we ook nog even kunnen zwemmen. Tijdens het raften ontdekken we extreem grote wateragamen (Physignathus cocincinus), die rusten op de rotsen in het water. Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel, waar we kunnen dineren.

Dag 14: Torajaland (O)
Na ons ontbijt laten we onze bagage achter in het hotel en brengen we een bezoek aan de bergen van Torajaland. We bezoeken Batutumonga, Lempo, Deri, Pangala, Sa’dan, Palawa en Pana. Batutumonga is een spectaculaire groep bergen in Torajaland; bovenop de berg is een prachtig panorama-uitzicht over Rantepao en de Sa’dan vallei. Sa’dan is een weefcentrum in Torajaland, hier zien we hoe de lokale bevolking kleden maken. In de namiddag planten we een aantal jonge bomen in de hooglanden van Torajaland. Zo houden we onze ecosysteem in balans en behouden we onze natuur. We maken een stop bij een lokaal restaurant. In de namiddag arriveren we in onze traditionele bergaccommodatie, waar we de nacht doorbrengen in een traditioneel huis. We dineren en slapen in een traditionele Tongkonan (Toraja huis), het is eenvoudig maar knus. Vanuit onze kamer hebben we een schitterend panorama-uitzicht over het sprookjesachtige Torajaland.

Dag 15: Torajaland - Sengkang (O)
Vroeg in de ochtend tijdens het ontbijt genieten we van een mooie zonsopkomst. We verlaten Tana Toraja en rijden via Palopo en Siwa naar Sengkang, waar we later vandaag arriveren. Na aankomst gaan we per longtail boot naar het Tempe Meer. Op Sulawesi's grootste meer ontdekken we de prachtige watervogelpopulatie. We brengen een bezoek aan de lokale visserfamilies die op het meer in drijvende huizen wonen; hier krijgen we een kopje Sulawesi koffie of thee met een traditionele snack. Vanavond zullen we genieten van een heerlijk diner in het hotel in Sengkang.

Dag 16: Sengkang - Bira Beach (O)
Na het ontbijt verlaten we Sengkang en maken we een lange tocht, door het gebied van de Buginezen, naar het diepe zuiden van Sulawesi. We maken voor de lunch een stop in Watambone (Bone) en na de lunch gaan we direct door naar Bira Beach. Het panorama-uitzicht over de rijstvelden is adembenemend, hierdoor is er veel te zien en vliegt de tijd voorbij. We arriveren vanavond in het hotel nabij het strand. We kunnen dineren in een restaurant naast het strand.

Dag 17: Bira Beach (O)
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de traditionele schepenwerf van Tanah Beru of Marumasa. De lokale botenbouwers maken met hun traditionele technieken goede boten. We bezoeken ook apen bij een grot, maar mogen de dieren absoluut niet storen. Na de lunch staat er een duikprogramma onder begeleiding van een instructeur op het programma. Met een eigen boot varen we naar het eiland Seleayer, Marumasa, Beteng of Lihhukan. Met een beetje geluk zwemmen er dolfijnen naast ons in het kristal heldere zeewater van de Selayar Zeestraat. Later in de avond kunnen we een klein kampvuur op het strand maken. Dit is onze laatste avond in Indonesië, waar je mooie en onvergetelijke herinneringen aan zult overhouden.

Dag 18: Bira Beach - Makassar (O)
Al vroeg in de ochtend is de transfer naar het Hasanuddin Airport in Makassar, waarna je naar je volgende bestemming vliegt. Het is mogelijk een extra overnachting in Makassar bij te boeken.
Het is mogelijk deze reis uit te breiden met een van onze bouwstenen in Centraal-Sulawesi, Noord-Sulawesi, Bali, Lombok, Java, Sumatra, Kalimantan, Molukken of Flores.

Prijzen

Dagelijks vertrek t/m december 2016 Prijs p.p. Toeslag 1 pk Opmerkingen
1 persoon € 2.395,- €  xxx,-  
2 personen € 1.595,- € 435,-  
3 personen € 1.395,- € 435,-  
4 personen € 1.298,- € 435,-  

* Er kan een toeslag gelden tijdens het hoogseizoen.

Prijs inclusief:
- Luchthaven transfers
- Accommodatie deels op basis van logies en ontbijt
- Water, thee of koffie tijdens het ontbijt
- Privé transfer en vervoer met chauffeur, tol, brandstof, en parkeerkosten
- Boot voor bezoek aan het Tempe Meer met snack
- Koffie- en theestops onderweg
- Alle excursies met entreegelden volgens het programma
- Donatie tijdens bezoek aan ceremonies
- Olielamp tijdens bezoek aan de Londa Grot
- White rafting met reddingsvest en instructeur
- Engels sprekende gids
- Duikprogramma in Bira Beach met prive boot, instructeur en duikbenodigheden
- Projectbijdrage
- Deelname certificaat
- Bijdrage onderhoud van het weeshuis in Sulawesi

Prijs exclusief:
- Vliegtickets
- Drankjes (behalve koffie en thee bij het ontbijt)
- Overige maaltijden
- Donaties
- Fooien
- Persoonlijke uitgaven
- Reisdocumenten
- Verzekeringen
- € 35,- administratiekosten per boeking

Maximaal 4 deelnemers. Wijzigingen onder voorbehoud.

Reisinformatie


Accommodatie
Er wordt tijdens deze reis gebruik gemaakt van middenklas hotels die voornamelijk tot vijf sterren zijn gekwalificeerd. U verblijft deels op basis van halfpension in het hotel. De tweepersoonskamers zijn voorzien van een fan of airco. Als u een eenpersoonskamer wenst, kunt u dit opgeven tijdens het boeken. Voor eenpersoonskamers geldt een toeslag, m.u.z van gezamenlijke overnachtingen. Tijdens de projectdagen beschikt u over een kamer in het weeshuis met uitgebreide voorzieningen en u verblijft er op basis van volpension.

Het is niet gepast uw eigen drinken mee te nemen naar het restaurant, vandaar wij u adviseren, consumpties tijdens de maaltijd te bestellen in het restaurant. In sommige hotels is het niet toegestaan om de minibar te gebruiken voor eigen consumpties. Wij raden u aan deze buiten de minibar te bewaren.
Bewaar uw kostbaarheden en reisdocument in een goed afgesloten koffer/tas of in de hotelkluis.

Reisbegeleiding
Tijdens de rondreis wordt u begeleid door een lokale Nederlands of Engels sprekende gids, die tevens uw eerste aanspreekpunt is. Wij werken met lokale mensen, aangezien zij hun land door en door kennen, hierdoor krijgt u veel extra informatie. Tijdens vrij te besteden dagen, kan het voorkomen dat u niet over een gids beschikt.

Vervoer
Er wordt tijdens de rondreis gebruik gemaakt van minibusjes en touringcars. De bussen zijn voorzien van airconditioning en verkeren in uitstekende conditie. U mag één stuk ruimbagage en één stuk handbagage meebrengen, bij meerdere stukken bagage per reiziger kan het voorkomen dat er terplekke een optioneel babage-busje ingezet moet worden.

Vluchtinformatie
Vluchten kunnen wij voor u boeken en worden onder voorbehoud uitgevoerd door Cathay Pacific Airways, KLM, Singapore Airlines, Qatar Airways of Malaysia Airlines. De binnenlandse vluchten kunnen wij voor u boeken en worden onder voorbehoud uitgevoerd door Garuda Indonesia.
Er kunnen toeslagen gelden tijdens feestdagen, tussen kerst en oud & nieuw.