Tasikoki Wildlife Rescue Centre - Noord-Sulawesi Afdrukken E-mailadres

Je kunt je vakantie natuurlijk ook op een andere manier besteden. Wat denk je ervan om mee te draaien in een dierenopvangcentrum tussen de mangrovebossen en koraalriffen van Noord-Sulawesi? Hier worden primaten, orang-oetans, grote katachtige, zonneberen, en vogels waaronder papagaaien en neushoornvogels opgevangen. De bedoeling is de dieren op een later tijdstip uit te zetten in de natuur, waar ze uiteindelijk thuis horen, in sommige gevallen is dat niet mogelijk worden ze me veel liefde opgevangen in dit bijzondere dierenopvangcentrum.Noord-Sulawesi was jarenlang een ideale poort voor de illegale export van wilde dieren uit; Java, Sumatra, Kalimantan, de Molukken en vooral uit Papoea. Dieren als orang-oetans, kaketoes, paradijsvogels, schildpadden en vele andere reptielen, vogels en primaten werden illegaal gevangen en weggerukt uit hun ‘veilige’ omgeving. Om vervolgens onder slechte omstandigheden via Manado verscheept te worden naar landen als: de Filippijnen, China, Taiwan en Japan. Daarom werd in 2004 het opvangcentrum voor deze beschermde dieren gebouwd. Maar ze zagen natuurlijk liever een einde komen aan de stroom van illegaal gevangen dieren! In het dierenopvangcentrum worden dieren uiteraard opgevangen, beter gemaakt als ze ziek zijn en vervolgens proberen we ze via het uitzetprogramma weer terug te zetten in de natuur, mits mogelijk. Dit is waar deze dieren recht op hebben!

Na aankomst krijg je een introductie van de vrijwilligersbegeleider of van een lokale medewerker, vervolgens kan je gelijk aan de slag, aangezien dieren 365 dagen per jaar zorg nodig hebben. In het opvangcentrum help je de lokale Sulawesische medewerkers de dieren te verzorgen. De dagelijkse taken bestaan voornamelijk uit water geven, voeren, kooiverrijking, goederen uit de natuur verzamelen, schoonmaken, verblijven bouwen, in sommige gevallen de dierenarts assisteren met eenvoudige taken en de dieren observeren. Tijdens je verblijf in het dierenopvangcentrum leer je ook veel over de dieren en hun achtergrond, tenslotte bevind het project zich in het leefgebied van de meeste opgevangen dieren. De lokale medewerkers kunnen je veel vertellen over de exotische dieren. Maar je ontmoet natuurlijk ook nieuwe mensen, mensen met de zelfde interesse, dieren! Zo zijn er diverse afdelingen op het terrein van het project, er is een kliniek, quarantaine, reptielencentrum, primatencentrum, herbivorenafdeling, voorlichtingszaal en een voerderkeuken.

Gedurende de projectdagen overnacht je in de eco lodge van het dierenopvangcentrum in Sulawesi. Het complex beschikt over kamers speciaal voor de vrijwilligers, de kamers zijn voorzien van drie stapelbedden, een badkamer met douche en westers toilet, balkon en airconditioning. De kamers worden ingedeeld op sekse en de bedden zijn voorzien van beddengoed, die eens per week gewassen kunnen worden.
Green Canyon Reizen biedt in het gehele reisassortiment geen dierentuin bezoek aan, om zo de dieren te beschermen tegen het illegaal stropen. Verder raden wij je aan tijdens een vakantie NOOIT met dieren op de foto te gaan en er zeker niet voor te betalen! Dus niet met een leuk aapje, een indrukwekkende slang of met een vogel op de foto! Vaak zijn ze illegaal gevangen, verkregen en worden ze op een beestachtige manier gehuisvest. Door met de aangeboden dieren op de foto te gaan verdient de eigenaar veel bij en zo is de kans groot dat hij meerdere dieren zal aanschaffen, daar hij succes boekt bij toeristen!

Na aankomst word je rondgeleid door een lokale medewerker. Ook wordt er gelijk uitgelegd wat de werkzaamheden zijn en wordt samen met de begeleiding een werkschema opgesteld. De werkzaamheden zullen voornamelijk bestaan uit het klaarmaken van zonneberen en orang-oetan voer, schoonhouden van de voerderplaatsen en de eilanden, aanplanten van jonge bomen, bouwen van verblijven, verzorgen van gewonde dieren en bosonderzoek verrichten.

Je kunt dit project uiteraard combineren met onze bouwstenen Sulawesi of elders in Azië, maar je kunt ons natuurlijk ook verzoeken maatwerk te verzorgen.

Om deel te nemen als vrijwilliger aan het Tasikoki Wildlife Rescue Centre Project in Sulawesi dien je te voldoen aan de volgende eisen:

1. Minimaal 18 jaar oud zijn of samen participeren met ouders
2. Kennis van de Engelse taal hebben
3. Minimaal 2 weken beschikbaar zijn
4. Medische gezondheidsverklaring van GG en GD of huisarts
5. Beschikken over de juiste vaccinaties (DTP en Hepatitis A+B)
6. In het bezit zijn van een goede reisverzekering
7. Passie voor (exotische-) dieren hebben.
8. Motivatiebrief schrijven voor deelname


Deelname is gedurende het hele jaar mogelijk!


 

Prijzen

Dagelijks vertrek mogelijk Prijs p.p. Toeslag 1 pk Opmerkingen
2 weken €    495,- n.v.t  
3 weken €    595,- n.v.t  
4 weken € 1.095,- n.v.t  
5 weken € 1.195,- n.v.t  
6 weken € 1.295,- n.v.t  
7 weken € 1.395,- n.v.t  
8 weken € 1.495,- n.v.t  

Prijs inclusief:
- Transfer van Manado Airport naar het dierenopvangcentrum in Noord-Sulawesi (aankomst tot 18:00 uur kunnen gebruik maken van de luchthaventransfer, anders pas de volgende ochtend om 10:00 uur.
- Accommodatie op basis van volpension (vegetarisch ontbijt, lunch en diner) in het vrijwilligershuis
- Lokale begeleiding gedurende de projectdagen
- Kleding wasserette (zelfservice)
- Vrijwilligersprogramma

Prijs exclusief:
- Vliegtickets
- Vertrekbelasting
- Facultatieve excursies
- Overige consumpties en maaltijduitbreiding
- Overige overnachtingen in Manado of elders in Indonesië
- Persoonlijke uitgaven
- Reisdocumenten
- Verzekeringen (verplicht)
- Vaccinaties (verplicht)
- € 35,- administratiekosten per factuur

Reisinformatie

Verzekering
Het is verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten bij deelname aan het project. Indien je aan dit project gaat deelnemen of deelname onderdeel uitmaakt van een langere reis dan moet je over een reisverzekering beschikken die ook het vrijwilligerswerk dekt! Deze verzekering kan je via ons afsluiten, de verzekering dekt de werkzaamheden die je verricht in het Tasikoki Wildlife Rescue Centre. Bij aankomst moet je een reisverzekeringspolis tonen! Zo kun je met een gerust gevoel afreizen naar het Tasikoki Wildlife Rescue Centre Project in Indonesië.

Reizen
Het vrijwilligerswerk is goed te combineren met onze reis of bouwstenen naar Sulawesi en ons aanbod in maatwerkreizen in Indonesië. Tevens kun je uiteraard via Green Canyon Reizen hotels, transfers en (binnenlandse) vliegtickets boeken.

Vluchtinformatie
Vluchten kunnen wij voor u boeken en kunnen worden uitgevoerd door Cathay Pacific Airways, KLM of Garuda Indonesia. Er kunnen toeslagen gelden tijdens feestdagen en tussen kerst en oud en nieuw.

Het is aan te raden om het volgende mee te nemen:
01. Waterafstotende of snel drogende kleding en warme kleding tijdens het regenseizoen
02. Stevige wandel-/werkschoenen
03. Werkhandschoenen.
04. Regenjas of Poncho
05. Petje, hoed of bandana tegen de zon.
06. Slippers voor het douchen en rubberen klompen (Crocs-stijl) tijdens natte werkzaamheden.
07. Toiletspullen, zoals shampoo, zeep, waspoeder voor kleding en handdoek.
08. Anti muggenmiddel met DEET, ORS, zonnebrand en een EHBO-etui.
09. Zaklamp.
10. Klamboe.
11. Wekker.
12. Koffer/tas met slot.

Projectregels

 1. Om te worden toegelaten moet je voor aankomst een medische verklaring tonen. Ben je niet in bezit van deze verklaring, of is deze onvolledig, dan kan terplekke je de toegang tot de dieren worden geweigerd.
 2. Bij aankomst geef je en kopie van je reisverzekering (polis) af aan de begeleider.
 3. Bij aankomst geeft je 4 recente pasfoto’s af, deze worden gebruikt voor de officiële registratie voor je verblijf binnen het project.
 4. De werkzaamheden binnen het project worden bepaald door jouw ervaring in dierverzorging. Mocht je een gerichte opleiding/studie hebben gevolgd of volgen, geef dit dan aan, wellicht zijn er dan nog extra taken, hierdoor kunnen je werkzaamheden als vrijwilliger worden uitgebreid.
 5. Vrijwilligers moeten de instructies opvolgen van de vaste medewerkers in het opvangcentrum.
 6. De vrijwilliger moet flexibel, vriendelijk zijn en opstaan voor anderen.
 7. De vrijwilliger moet respect hebben voor locale gebruiken, recht en kledingvoorschriften.
 8. Tijdens de projectdagen (6 dagen per week) start de gemiddelde werkdag om circa 07:00 uur en eindigt rond 16:00 uur, tussen door pauzes en na werktijd mogelijk tijd om in zee te zwemmen.
 9. De dieren zijn en blijven wilde dieren. Je moet dan ook op je hoede blijven als je met dieren werkt en altijd de raad van de begeleiding opvolgen. Het Tasikoki Wildlife Rescue Centre en Green Canyon Reizen zijn niet aansprakelijk in geval van ongevallen. Deelname is op eigen risico.
 10. Je mag tijdens je verblijf de dieren niet zonder toestemming voeren en zeker geen ander voer aanbieden dan gebruikelijk.
 11. Onnodig luid spreken of schreeuwen is niet toegestaan, zodat de dieren niet gestrest raken.
 12. Roken is uitsluitend toegestaan op de daartoe aangewezen plaatsen. Verder is het niet de bedoeling dat overal sigarettenpeuken rondslingeren.
 13. Druggebruik is verboden binnen het project en wij adviseren met mate alcohol te consumeren.
 14. Laat geen afval rondslingeren.
 15. Help anderen zoveel mogelijk, zodat dagtaken snel afgewerkt zijn.
 16. Wijzigingen kunnen vooraf en terplekke door de lokale medewerkers worden doorgevoerd.

Na het boeken ontvang je nog een uitgebreid informatiepakket van ons. Bij wangedrag kan de lokale staf je verzoeken het park te verlaten en restitutie is niet mogelijk. Vergeet niet dat deelname aan het dierenopvangproject geen gewone vakantie is, er moeten dierverzorging werkzaamheden worden verricht en we verwachten van de vrijwilligers dat ze zich terplekke goed inzetten en aanpassen.

Medische informatie en verklaringen
Om te kunnen deelnemen, verplicht het Tasikoki Wildlife Rescue Centre, de vrijwilligers zich vooraf volledig te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A+B. Verder adviseren wij daarnaast een vaccinatie te overwegen tegen Rabiës, TBC en buiktyfus, zodat je optimaal beschermd bent tegen ziektes. Verder verlangen ze een gezondheidsverklaring tegen bepaalde ziektes, dit doen ze niet om te discrimineren maar om de gezondheid van de primaten te waarborgen. Mocht de uitslag van de test in de gezondheidsverklaring positief zijn, en de vrijwilliger de ziekte dus hebben dan kan hij/zij als nog participeren, maar het schept dan wel duidelijk bij het bestuur van de organisatie. De vrijwilliger moet zich vooraf laten testen op: TBC, Hepatitis C en HIV, dit kan via de GG en GD of je huisarts. De officiële verklaring moet uiteraard in begrijpbaar Engels worden opgemaakt en voorzien worden van stempel/handtekening van de desbetreffende arts. Ook raden wij je aan om je te laten informeren over het gebruik anti malaria voor je verblijf in Noord-Sulawesi. Neem voor medicijngebruik een verklaring mee van je huisarts of apotheker.

Klimaat
In en rond het Minahasa gebied heerst een tropisch klimaat met twee seizoenen, droog en nat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 23ºC en de 30ºC. Jaarlijks zijn er gemiddeld 2565 zonne-uren. Gemiddeld valt er circa 3000 mm regen per jaar en zijn er gemiddeld 90-130 regendagen per jaar. De regenval is over het algemeen gelijkmatig over het jaar gespreid, echter houdt de regen het gebied tropisch groen. Omdat het eiland op de evenaar ligt schijnt de zon er precies 12 uur per dag.

Maand
jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Gem. temp. 25
25
25
24
25
25
24
24
24
24
23 24
Max. temp. 28 28 28 28
29
28
28
28
28
28 27 27
Min. temp.
21
21
21
20
21
21
20
20
20
20
20
21
Regendagen 21 18
17
16
17
17
15
15
13
14
17
20