Pandabeer Project – China Afdrukken E-mailadres

Reuzenpandaproject ChinaJe kunt je vakantie natuurlijk ook op een andere manier besteden. Wat denk je ervan om mee te draaien in een Chinees panda-centrum hoog in de bergen van de vruchtbare provincie Sichuan. Hier worden reuzenpandaberen (Ailuropoda melanoleuca) opgevangen en gefokt, met het doel om te worden vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving.


Het panda-centrum ligt nabij de stad Ya’an op circa 400 hectare grond, op een hoogte van 1100 meter tot 1800 meter. Ya’an ligt op ongeveer 150 km van de dynamische hoofdstad Chengdu in het zuidwesten van de Volksrepubliek China. Het bestaat uit vier afdelingen; fokcentrum, bamboeplantage, trainingscentrum en het kantoor. In het centrum worden pandaberen opgevangen, vervolgens worden sommige dieren getraind, zodat ze weer uitgezet kunnen worden. Ook hebben ze een fokprogramma voor deze met uitsterven bedreigde dieren opgezet. De jonge pandaberen worden in de toekomst weer uitgezet, zodat de populatie toeneemt.

Reuzenpandaproject ChinaJe houdt je gedurende de projectdagen bezig met diverse taken binnen het panda-centrum. De werkzaamheden worden afgestemd op je ervaring en vaardigheden. De taken bestaan voornamelijk uit; schoonmaakwerkzaamheden, helpen in de voerkeuken, voeren en de dieren opmeten. Zonodig ook tolken, teksten vertalen en opnames maken.

De reuzenpanda is een groot zwart-wit gekleurd zoogdier en wordt met uitsterven bedreigd. In het wild komt de reuzenpanda alleen voor in China. De Chinezen noemen het dier o.a ‘Da Xiongmao’, dat ‘katbeer’ betekent, omdat deze dieren als katten in bomen kunnen klimmen. Vroeger kwam het dier in een groot deel van het land en aangrenzende landen voor, maar nu bestaat hun leefgebied nog maar uit een klein deel van China. Ze leven over het algemeen solitair, dus niet in groepen. De reuzenpanda’s worden gemiddeld 160 tot 190 cm lang. Een volwassen vrouwtje weegt doorgaans tussen de 70 en de 100 kg, maar de mannetjes spannen de kroon met een gewicht tussen de 85 en de 125 kg. Het is momenteel nog niet bekend hoe oud reuzenpanda’s in het wild kunnen worden, men denkt gemiddeld 20 tot 30 jaar. De reuzenpanda’s staan bekend als echte bamboe-eters, vooral de wortels van de bamboeplant zijn gewild. Ze eten tussen de 8 en de 18 kilo bamboe per dag, waar ze ruim 10 tot 12 uur per dag aan spenderen. Het leefgebied van de reuzenpandag is ondermeer kleiner geworden door een tekort aan bamboe. Vroeger trokken de dieren verder als hun omgeving kaler werd, dit is echter niet meer mogelijk. Door een te kort aan bamboe en de jacht op de dieren sterft de reuzenpanda veel eerder. Ze zijn voornamelijk actief na zonsopkomst en voor zonsondergang. De reuzenpanda’s voelen zich het prettigst in de bergen op hoogtes van 2300 tot 4000 meter. Tijdens de winter dalen de dieren nog wel eens af naar lager gelegen gebieden, echter ze houden geen winterslaap aangezien het bamboe ook tijdens de winterperiode aanwezig is. Uiteraard rusten de dieren wel en dit doen ze voornamelijk in kleine grotten en holle bomen.

Check ons China-bouwstenen aanbod voor meer combinatie mogelijkheden.

Reuzenpandaproject ChinaOm als vrijwilliger deel te nemen aan het reuzenpanda project dien je te voldoen aan de volgende eisen:

 1. Minimaal 18 jaar oud zijn of samen participeren met ouders/verzorgers;
 2. Kennis van de Engelse taal hebben;
 3. Minimaal 7 dagen beschikbaar zijn;
 4. In het bezit zijn van een goede reisverzekering, die ook vrijwilligerswerk dekt;
 5. In het bezit zijn van een officiële medische verklaring (Engels), waarin staat dat je in het verleden geen infectieziektes heb gehad en dat je in een goede gezondheid verkeert.

Verder raden we je aan om je te laten informeren over vaccinaties. Neem voor medicijngebruik een verklaring mee van je huisarts of apotheker. Het is verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten voor je deelname. Bij aankomst moet je een reisverzekeringspolis tonen!
Het is raadzaam om een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze kun je afsluiten via Green Canyon Reizen en dekt tevens de werkzaamheden die je verricht voor het reuzenpandaproject. Zo kun je met een goede voorbereiding afreizen naar het reuzenpanda project in het verre China.

Prijzen

Dagelijks vertrek mogelijk, minimaal 2 personen Prijs p.p. Toeslag 1 pk Opmerkingen
1 week €    595 ,- € 250,-  
2 weken €    795,- € 250,-  
3 weken € 1.095,- € 250,-  
4 weken € 1.295,- € 250,-  
5 weken € 1.495,- € 250,-  
6 weken € 1.795,- € 250,-  
7 weken € 1.995,- € 250,-  
8 weken € 2.250,- € 250,-  

Prijs inclusief:

 • Retour transfer van Chengdu Shuangliu International Airport
 • Accommodatie op basis van logies en ontbijt
 • Introductie
 • Entreegelden tijdens excursies
 • Engelssprekende gids tijdens de eerste dag
 • Lokale coördinatiekosten voor vrijwilligers
 • Lokale ervaren assistentie tijdens projectdagen
 • Vrijwilligers ‘permit’
 • Vrijwilligerscertificaat
 • Werkkleding tijdens projectdagen

Prijs exclusief:

 • Vliegtickets
 • Vertrekbelasting
 • Facultatieve excursies
 • Overige maaltijden
 • Consumpties
 • Overige overnachtingen in China
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien (gids en chauffeur)
 • Reisdocumenten
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Annuleringsverzekering
 • Vaccinaties
 • € 35,- administratiekosten per factuur

Reisinformatie

Verzekering
Het is verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten bij deelname aan het project. Indien je aan dit project gaat deelnemen of deelname onderdeel uitmaakt van een langere reis, dan raden wij je de Lang-Op-Reisverzekering aan. Deze verzekering is speciaal samengesteld voor mensen (tot 60 jaar) die reizen tot 360 dagen maken. Deze verzekering dekt de werkzaamheden die je tijdens het project verricht. Een perfecte reisverzekering die aan je eigen wensen kan worden aangepast. Zo kun je met een gerust gevoel afreizen naar het reuzenpandaproject in China. De verzekering kun je afsluiten via Green Canyon Reizen.

Reizen
Het vrijwilligerswerk is goed te combineren met onze reis of bouwstenen naar China en ons aanbod in maatwerkreizen in China. Tevens kun je via Green Canyon Reizen hotels, transfers en (binnenlandse) vliegtickets boeken.

Vluchtinformatie
Vluchten kunnen wij voor u boeken en worden onder voorbehoud uitgevoerd door China Southern.
Er kunnen toeslagen gelden tijdens feestdagen en tussen kerst en oud en nieuw.

Het is raadzaam om het volgende mee te nemen:

 1. Waterafstotende en warme kleding tijdens het koude seizoen.
 2. Stevige wandel-/werkschoenen.
 3. Slippers voor het douchen.
 4. Toiletspullen, zoals shampoo, zeep, waspoeder voor kleding.
 5. Anti muggenmiddel met DEET, ORS en een EHBO-etui.
 6. Zaklamp.
 7. Handdoek.
 8. Wekker.
 9. Koffer/tas met slot.

Projectregels

 1. Om te worden toegelaten moet je voor aankomst een medische verklaring tonen. Ben je niet in bezit van deze verklaring, of is deze onvolledig, dan kan je de toegang worden geweigerd.
 2. De werkzaamheden binnen het project worden bepaald door jouw ervaring in dierverzorging. Mocht je een gerichte opleiding/studie hebben gevolgd of volgen, geef dit dan aan en neem eventuele kopieën van diploma’s, certificaten en/of stagelijsten mee. Hierdoor kunnen je taken als vrijwilliger worden uitgebreid.
 3. Vrijwilligers moeten de instructies opvolgen van de vaste medewerkers in het centrum.
 4. De vrijwilliger moet flexibel, vriendelijk zijn en opstaan voor anderen.
 5. De vrijwilliger moet respect hebben voor locale gebruiken, recht en kledingvoorschriften.
 6. Tijdens de projectdagen start de gemiddelde werkdag om circa 08:00 uur en endigt rond 17:00 uur.
 7. Werkkleding is verplicht en wordt uitgereikt bij aankomst en moet na afloop worden ingeleverd.
 8. De reuzenpanda blijft een wild dier. je moet dan ook op je hoede blijven als je met deze dieren werkt en altijd de raad van de begeleiding opvolgen. Het reuzenpanda centrum en Green Canyon Reizen zijn niet aansprakelijk in geval van ongevallen, deelname is op eigen risico.
 9. Je mag tijdens je verblijf de reuzenpandaberen niet zonder toestemming voeren en zeker geen ander voer aanbieden dan gebruikelijk.
 10. Luid spreken of schreeuwen is niet toegestaan, zodat de dieren niet gestrest raken.
 11. Laat geen afval rondslingeren.
 12. Volg de instructies van de begeleiding op.
 13. Help anderen zoveel mogelijk, zodat dagtaken snel afgewerkt zijn.
 14. Wijzigingen kunnen vooraf en terplekke door de lokale medewerkers worden doorgevoerd.

Roken is uitsluitend toegestaan op de daartoe aangewezen plaatsen. Verder is het niet de bedoeling dat je overal sigarettenpeuken laat slingeren. Drugsgebruik is verboden en wij adviseren met mate alcohol te consumeren. Bij wangedrag kan de lokale staf je verzoeken het centrum te verlaten en restitutie is niet mogelijk. Vergeet niet dat deelname aan het reuzenpanda project geen gewone vakantie is, er moeten werkzaamheden worden verricht en we verwachten van de vrijwilligers dat ze zich goed inzetten en aanpassen.

Klimaat
In en rond Ya’an heerst een subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 5ºC en de 25ºC. Jaarlijks zijn er tussen de 1015 en 1345 zonne-uren. Het vriest tussen de 25 en de 95 dagen per jaar. Gemiddeld valt er tussen de 700 en 1971 mm regen per jaar en zijn er gemiddeld 200 regendagen per jaar.

Maand
jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Gem. temp.
5
7
11
16
21
22
25
24
20
16
11
6
Max. temp.
7
10
15
20
25
26
27
27
24
19
15
9
Min. temp.
1
3
6
11
15
19
21
20
17
13
8
2
Regendagen
6
6
9
9
9
12
12
11
10
9
5
4