Vietnam Afdrukken E-mailadres

Vietnam opende haar grenzen voor toeristen in 1995. Het land is tegenwoordig een populair vakantieland waar nog veel valt te ontdekken. Het koelere noorden is met haar bergen en valleien een ideaal gebied voor wandelingen en trekkingen. Het groene zuiden is met haar prachtige stranden een ideaal gebied voor strandvakanties en watersport. Vietnam is de ideale vakantiebestemming voor reizigers die houden van de ware Aziatische cultuur, natuur en architectuur.


De Vietnamese hoofdstad Hanoi is een prachtige stad met mooie straatjes en boulevards. In de stad hangt een dorpse sfeer en kenmerkt zich door de vele brommertjes en fietsen. Het kolossale mausoleum waar het gebalsemde lichaam van de wijlen president Ho Chi Ming ligt opgebaard, is een populaire bezienswaardigheid. Dagelijks trekken er duizenden Vietnamezen en toeristen naar toe, die in lange rijen staan opgesteld om stapvoets de kubus binnen te gaan om uiteindelijk een glimp op te vangen van de voormalige president, die zwaar bewaakt wordt door soldaten.

Cuc Phuong Nationaal Park is een klein paradijs waar natuurliefhebbers kunnen genieten van de exotische flora en fauna in het park.
Hué met haar koloniale villa’s gelegen aan brede lanen, ademt een en al sfeer uit. Een bezoek aan de verboden Paarse Stad in Hue is een ware beloning tijdens de Vietnamreis.
Mui Ne beach heeft één van de mooiste stranden van het land. Hier kunt u echt tot rust komen onder het genot van een overheerlijke lokale cocktail.
Het sfeervolle, maar vooral culturele stadje Hoi An, is ideaal voor mensen die rustig willen slenteren door de pittoreske straatjes en willen genieten van de cultuurschoon dat de stad kent.
Het Chinatown van Ho Chi Ming Stad, het voormalige Saigon, biedt een scala aan lokale winkeltjes en kraampjes waar de Vietnamees hun lokale producten verkopen. Op bijna elke straathoek worden de wereldbekende Vietnamese loempia’s verkocht. Het hoofdpostkantoor en de Notre Dame Kathedraal van Ho Chi Minh zijn met hun prachtige architectuur terecht de hoogtepunten van de stad. De Cu Chi tunnels die werden gebruik om de vijanden te besluipen zijn overblijfselen van de wrede oorlog. De tunnels zijn tot op de dag van vandaag nog intact en zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen.
Vlakbij de grens naar China ligt het pittoreske dorpje Sapa, dat verscholen ligt tussen de bergen en waar de tijd stil lijkt te staan.

Onze reis biedt u de kans om veel van het land te ontdekken en we laten het niet alleen bij de toeristische gebieden. Hierdoor krijgt u bij ons een goed beeld van dit betoverende land.

Unieke hoogtepunten
Er zijn vele bekende, maar ook minder bekende, bezienswaardigheden in Vietnam, die zeker de moeite waard zijn om te bewonderen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet:
- Hooglanden van Sapa
- Mausoleum van Ho Chi Minh (Hanoi)-maandagen gesloten-
- Stadcentrum van Hanoi
- One Pilar Pagode (Hanoi)
- Cu Chi Tunnels (Ho Chi Minh Stad)
- Notre Dame Kerk (Ho Chi Minh Stad)
- Hoofdpostkantoor (Ho Chi Minh Stad)
- Mekong Delta
- Thien Mu Pagode (Hue)
- Minh Mang Mausoleum (Hue)
- Japanse brug (Hoi An)
- Tempel van de literatuur (Hanoi)
- Halong Bay
- Bac Ha
 

Een impressie van Vietnam
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 18  


Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
Vietnam ligt in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van het land is Hanoi. Het land heeft een oppervlakte van ruim 331.689 km², waarvan ruim 1,3% uit water bestaat. Vietnam wordt omringd door Cambodja, Laos, China, de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. De noordelijke en westelijke gebieden van het land worden overheerst door bergen van de Annamese Cordillera, een voorzetting van de bergen van de Chinese provincies Yunnan en Guangxi in het noorden. De bergen bereiken een hoogte van meer dan 2440 meter. Er zijn bijzondere plateaus, die bekendstaan als de Centrale Hooglanden, met een maximum van 500 meter. Het zuiden van Vietnam is groener en exotischer. Dit komt mede door het klimaat en watertoevoer. Ook zijn de gevolgen van de “agent orange” nog zichtbaar, dat tijdens de oorlog het noorden grotendeels heeft ontbost. Desondanks zijn er vele ongerepte bossen, die het land aantrekkelijk maken.

Bevolking
Er wonen ruim 85 miljoen mensen in Vietnam. Het grootste deel (ruim 85%) van de bevolking zijn de etnische Vietnamezen. Er zijn ruim 50 minderheidsgroeperingen in de hooglanden, dit zijn o.a de Muong, Tai, Hmong, Dao, Sedong, Jarai, Rhade, Cham, Bahnar en vele kleinere groepen. Er wonen grote aantallen Chinezen in de stedelijke gebieden, zoals in Cho Lớn (grote markt) van Ho Chi Minhstad, het voormalige Saigon, hoewel er tegenwoordig velen in Zuid-Vietnam wonen. Er leven ook veel Cambodjanen (Khmer Krom) in het grensgebied naar Cambodja.

Taal
Het Vietnamees is de officiële taal, hoewel er tussen het noorden en het zuiden verschillen in uitspraak en gebruikte woorden zitten. Er wordt ook Engels gesproken, vooral in de hotels en toeristische oorden. Het Vietnamees is net als het Chinees een toontaal. Het Vietnamees kent zes tonen. Hierdoor kan een woord op zes verschillende manieren worden uitgesproken.

Religie
In Vietnam komen meerdere soorten religies voor, ondanks dat de communistische overheid godsdienstige praktijken heeft afgeraden. De meest voorkomende religies zijn: boeddhisme, confucianisme, rooms-katholicisme en traditionele lokale geloven.

Klimaat
Vietnam heeft een tropisch moessonklimaat. De gemiddelde temperatuur in Vietnam ligt tussen de 4°C en de 33°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 58 en de 80%. De gemiddelde neerslag ligt tussen de 3 mm en 335 mm.
In het noorden kan de temperatuur tijdens het koude seizoen ’s nachts tot het vriespunt dalen. Tussen december en januari kan er in Sapa zelfs een kleine hoeveelheid sneeuw liggen. In het noorden loopt de zomer van mei t/m oktober. Tijdens de winter, van november t/m april, is het koeler en natter in Noord-Vietnam.
Zuid-Vietnam is warmer en vochtiger en heeft meer overeenkomsten met een warm tropisch land. In het zuiden is het regenseizoen van mei t/m november: De regenbuien zijn meestal kort en krachtig. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui.
Vietnam is het hele jaar ideaal om te bezoeken.

Tijdverschil
In Vietnam is het in de zomer 5 uur later dan in Nederland of België en in de winter is het er 6 uur later.

Valuta
De officiele munteenheid van Vietnam is de Dong (de VND). Er zijn biljetten van 100d, 200d, 500d, 1000d, 2000d, 5000d, 10000d, 20000d, 50000d, 100000d en 500000d. Er bestaan munten van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 dong.
Wisselen kunt u bij banken en wisselkantoren. Zorgt u er dus voor dat u voldoende travellercheques en USDollars meeneemt, deze zijn makkelijk bij het wisselen. Creditcards worden over het algemeen alleen geaccepteerd in de luxere hotels en restaurants.
Op sommige plaatsen kunt u ook geld opnemen met creditcard of giromaatpas, zoals in de grote steden Hanoi en Ho Chi Mihn City.

Reisdocumenten
U kunt uw visum via de volgende link aanvragen, maar ook kijken voor actuele informatie voor al uw reizen: www.visumcentrale.nl

Visumplicht: Ja.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn en tenminste één lege bladzijde.
Benodigdheden: Boekingsbevestiging of retour ticket, 1 pasfoto.
Tijdsduur: Gemiddeld 3 werkdagen.
Geldigheid: Na uitgave 3 maanden geldig, verblijf maximaal 3 tot 6 maanden.
Bijzonderheden: Kinderen moeten vermeld staan in het visum.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus, Hepatitis A en een anti malaria aangeraden voor een bezoek aan Bangladesh. Wij adviseren u een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping, in de originele verpakking, mee te nemen tijdens uw reis. Ook is het raadzaam om een hoed/pet te dragen om een zonnesteek te voorkomen.
 Eten en Drinken
De Vietnamese keuken is gebaseerd op rijst, sojasaus en vissaus.
Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen, zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van ongekookt kraanwater afgeraden, evenals uw tanden te poetsen met ongekookt kraanwater. U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Fooien worden doorgaans gegeven aan kamermeisjes, restaurantpersoneel/serveersters, bellboys, chauffeurs, gidsen en aan de mensen die actief zijn tijdens trekkingen. De richtlijn is ongeveer € 2,- tot € 3,- per persoon per dag.

Voltage
In Vietnam geldt een netspanning van 220 volt. Het meebrengen van een adapter is aan te raden. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt. Het is daarom raadzaam een zaklantaarn mee te brengen op reis.

Ambassade / Consulaat:
Vietnamese Ambassade in Nederland
Nassauplein 12
2528 EB Den Haag
Nederland
Tel: 0032 (0) 70-3648917
Fax: 0031 (0) 70-2648656

Nederlandse Ambassade in Vietnam
Daeha Officen tower, 6th floor
260 Kim Ma Street
Ba Dinh, Hanoi
Vietnam
Tel: 0084 (0)48315650
Fax: 0084 (0)48315665

Vietnamese Ambassade in Belgie
Generaal Jacqueslaan 1
1150 Brussel
België
Tel: 0032 (0)23792737
Fax: 0032 (0)23749376

Belgische Ambassade in Vietnam
Somerset Grand Hanoi, 9th floor
49 Hai Ba Trung, Hoan Kiem District
Hanoi, Vietnam
Tel: 0084 (0)9346177/78/79
Fax: 0084 (0)9346183