Sri Lanka Afdrukken E-mailadres

Sri Lanka, ook wel de “Parel van de Indische Oceaan” genoemd, heeft een rijke cultuur, imponerende landschappen en interessante wilde dieren. Het groene, tropische eiland heeft adembenemende theeplantages, waar de beste thee ter wereld groeit. Tussen de prachtige groene rijstvelden liggen vele geïsoleerde dorpjes, waar de tijd stil lijkt te staan en waar de dorpelingen uiterst vriendelijk zijn. 

Sri Lanka dat alleen de naam al associaties oproept met een heerlijke vakantie is geen toeval. Letterlijk betekent Sri Lanka zoveel als 'Schitterend Eiland', en met zijn tropische natuur, wildparken, golvende theeplantages en schitterende stranden maakt het land die naam helemaal waar. Daarnaast heeft het ook de liefhebber van oudheden en cultuur veel te bieden. veel herinnert er bovendien aan de koloniale avonturen van Portugezen, Nederlanders en Engelsen. En dan zijn er nog de talloze boeddhistische heiligdommen, waar de bezoeker zich in een andere wereld waant. Vele boeddhistische monniken in gekleurde oranje gewaden reizen vanuit het hele land naar Kandy om de wereldberoemde “Tempel van de Tand” bezoeken.

Ondanks zin betrekkelijke geringe afmetingen herbergt Sri Lanka een groot aantal attracties. Befaamd zijn de deels goed bewaard gebleven overblijfselen van de voormalige koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa, wier prachtige ligging een attractie op zich is. Een must is ook de niet ver van Polonnaruwa gelegen voormalige Koninklijke residentie Sigiriya met zijn wereldberoemde 'Fresomuur', die 21 prachtige geconserveerde wandschilderingen uit de 5e eeuw bevat. De vierde oude hoofdstad, het bij toeristen zeer populaire Kandy, dankt zijn faam aan zijn prachtige ligging in een bebost heuvelgebied, en vooral aan twee wereldberoemde attracties: de 'Tempel van de Tand' en de schitterende botanische tuin Peradeniya. Liefhebbers van koloniale geschiedenis kunnen hun hart ophalen in het stadje Galle, dat een waar openluchtmuseum ui de tijd van de VOC is. Ook in andere steden, zoals de huidige hoofdstad Colombo en het even noordelijk gelegen Negombo, zijn overblijfselen uit de Nederlandse tijd te vinden. Aan de zuidwestkust vindt men de mooiste stranden van het eiland. Dit is het Sri Lanka van de ansichtkaarten: prachtige stranden, wuivende palmen en een diepblauwe zee bepalen het beeld.

Het adembenemende Yale Park is het leefgebied van de wilde Indische olifanten, Makaken en luipaarden. Het is een klein paradijs op dit tropische eiland. Naast een rijke flora en fauna bezit Sri Lanka dus ook tropische bounty-stranden met wuivende palmbomen en uitnodigend azuurblauw oceaanwater. Waar strandliefhebbers kunnen genieten van zon, strand en zee.

Onze reis biedt u de kans om veel van het land te ontdekken en we laten het niet alleen bij de toeristische gebieden. Hierdoor krijgt u bij ons een goed beeld van dit prachtige land.

Unieke hoogtepunten
Er zijn vele bekende maar ook minder bekende unieke bezienswaardigheden in Sri Lanka, die zeker de moeite waard zijn om te bewonderen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet:
- Dalada Maligawa (Kandy)
- Botanische tuin (Peradeniya)
- Uda walawe National Park
- Bundala National Park
- Tempels en gebouwen van Kataragama Stad
- Yale Park
- VOC vesting in Galle
- Stranden van Hikkaduwa
- Architectuur van Colombo

Een impressie van Sri Lanka
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 26  


Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
Sri Lanka ligt in de Indische Oceaan ten zuiden van Zuid-India. De hoofdstad van het land is Colombo. Het land heeft een oppervlakte van ruim 65.610 km², waarvan ruim 1,3% uit water bestaat. Het land bestaat voor een groot gedeelte uit kustvlaktes. Alleen in het zuiden en midden zijn bergen te vinden. De hoogste bergen zijn de Pidurutalagala (2524 meter) en de Adam’s Peak (2243 meter). Het land wordt omringd door water van de Indische Oceaan, waardoor Sri Lanka rijk is aan prachtige stranden.

Bevolking
Er wonen ruim 20 miljoen mensen in Sri Lanka. Ongeveer 75% van de bevolking is Singalees. Ruim 18% behoort tot de Tamils die in het noordoosten wonen. Verder zijn er nog de Sri Lankaanse Mooren en een klein deel dat gemengd is met een Europese afkomst.

Taal
De officiële taal is het Singalees. Naast het Singalees worden er ook andere talen en dialecten gesproken. Andere officiële talen zijn Tamil en Engels. Engels wordt voornamelijk in de toeristische gebieden goed gesproken.

Religie
Ongeveer 71% van de bevolking is Theravada-boeddhist, dit zijn voornamelijk de Singalezen. Ongeveer 17% is Hindoe, dit zijn voornamelijk de Tamils. De overige bevolking zijn Christenen (7%) en Moslims (7%).

Klimaat
Het tropische Sri Lanka heeft twee moessons. Van mei tot augustus is de zuidwestelijke moesson actief en valt er regen in het zuiden, de westkust en de hooglanden. Van oktober tot januari is de noordoostelijke moesson actief en valt er regen in het noorden en het oosten. Over het algemeen zijn de maanden tussen maart en augustus het warmst en oktober en februari het koelst. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 28°C en de 33°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 61 en de 80%.
De gemiddelde neerslag in Sri Lanka, ligt tussen de 50 mm en 370 mm. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui. Het hele jaar door, is Sri Lanka goed te bezoeken.

Tijdverschil
In Sri Lanka is het in de zomer 3,5 uur later dan in Nederland of België en in de winter is het 4,5 uur later.

Valuta
De Srilankaanse roepia (afgekort LKR) is onderverdeeld in honderd cent. Munten zijn er van 1, 5, 10, 25, 50 cent en van 1, 2 en 5 roepias. Biljetten kent men in de waarde van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 roepias. Munten van 1 en 5 cent zijn bijna niet meer in omloop.
Voor het wisselen van westers geld kun je bij alle banken terecht, en verder bij bepaalde winkels. Creditcards worden doorgaans alleen in de grotere steden en in toeristische gebieden geaccepteerd, en dan nog uitsluitend in winkels, hotels en restaurants die vaak door westerlingen worden bezocht.

Reisdocumenten
U kunt uw visum via de volgende link aanvragen, maar ook kijken voor actuele informatie voor al uw reizen: www.visumcentrale.nl

Visumplicht: Ja.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn.
Benodigdheden: Retour of transit ticket, 2 pasfoto’s.
Tijdsduur: Visum bij aankomst.
Geldigheid: Verblijf maximaal 30 dagen.
Bijzonderheden: Als u in het bezit bent van een retour ticket, dan kunt u uw “visa on arrival” verlengen bij de Immigration Office in Colombo.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus, Hepatitis A, Knokkelkoorts, Cholera en een anti malaria aangeraden voor een bezoek aan Sri Lanka. Wij adviseren u een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping, in de originele verpakking, mee te nemen tijdens uw reis. Het is raadzaam een hoed of pet te dragen om een zonnesteek te voorkomen.Eten en Drinken
Op Sri Lanka wordt heel veel groente gegeten, het land is daarmee ideaal voor vegetariërs. Vrijwel alles is vers en wordt ook vers bereid, waardoor het soms lang duurt voordat het eten geserveerd wordt.
Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen, zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van ongekookt kraanwater afgeraden, evenals uw tanden te poetsen met ongekookt kraanwater. U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Fooien worden doorgaans gegeven aan kamermeisjes, restaurantpersoneel/serveersters, bellboys, chauffeurs, gidsen en aan de mensen die actief zijn tijdens trekkingen. De richtlijn is ongeveer € 2,- tot € 3,- per persoon per dag.

Voltage
In Sri Lanka geldt een netspanning van 230/240 volt. Het meebrengen van een adapter is aan te raden. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt. Het is daarom raadzaam een zaklantaarn mee te brengen op reis.

Ambassade / Consulaat:
Nederlandse Ambassade in Sri Lanka
Hilton Colombo Residence
Staple Street, UBG Entrance
Colombo 02 - Sri Lanka
Tel: 0094 (0) 11-2596914
Fax: 0094 (0) 11-2502855

Srilankaanse Ambassade in Nederland
Jakob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Nederland
Tel: 0031 (0)703655910
Fax: 0031 (0)703465596

Belgische EreConsulaat in Sri Lanka
Police Park Terrace, 3/1
Colombo 5 – Sri Lanka
Tel: 0094 (0) 11-2504351
Fax: 0094 (0) 11-2504352

Srilankaanse Ambassade in België
Jules Lejeunestraat 27
1050 Elsene
België
Tel: 0032 (0)23445585/3445394
Fax: 0032 (0)23446737