Myanmar Afdrukken E-mailadres

Myanmar, het voormalige Birma, is een land met een rijk verleden en een schat aan cultureel erfgoed. Het land is jaren geïsoleerd geweest, hierdoor heeft de tijd er vrijwel stilgestaan en zijn de westerse invloeden nog gering. Tegenwoordig staat het prachtige Myanmar open voor toerisme, hierdoor hebben we de kans om een bezoek te brengen en vele hoogtepunten van het land te ontdekken.

U zult versteld staan dat duizenden pelgrims bladgoud aanbrengen op de Shwedagonpagode, die staat te schitteren in de zon.

Het adembenemende Lake Inle dat tussen mooie groene bergen ligt, is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Myanmar. Op het meer zijn bijzondere drijvende dorpjes te zien, waar we door de dorpelingen met open armen worden verwelkomd.

Ngwe Saung Beach is de parel van Myanmar. Het prachtige strand met wuivende palmbomen dat aan de Golf van Bengalen ligt, is de ideale strandbestemming van het pittoreske Myanmar.

Ondanks het strenge regime dat Myanmar nog kent, willen we toch Myanmar blijven bezoeken, zodat de lokale bevolking kan profiteren van onze komst.

Onze reis biedt u de kans om veel van het land te ontdekken en we laten het niet alleen bij de toeristische gebieden. Hierdoor krijgt u bij ons een goed beeld van dit prachtige land.

Unieke hoogtepunten
Er zijn vele bekende, maar ook minder bekende, unieke bezienswaardigheden in Myanmar, die zeker de moeite waard zijn om te bewonderen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet:
- Shwedagon Pagode (Yangoon)
- Yathetaung camp (Kyaikhtiyo)
- Hill Station (Kalaw)
- Pindaya Grot (nabij Inle Lake)
- drijvende dorp Ywama (Inle Lake)
- Kuthodaw Pagode
- Kyaikhtiyo Pagode (Kyaikhtiyo)
- Ngwe Saung Beach
 

Een impressie van Myanmar
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 18  


Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
Myanmar ligt in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van het land is Yangon (Rangoon). Het land heeft een oppervlakte van ruim 676.578 km², waarvan ruim 3% uit water bestaat. Myanmar wordt omringd door Bangladesh, India, Thailand, China, Laos, de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. De oost- en westgrens van het land worden gevormd door gebergtes die de uitlopers zijn van de Himalaya. Het centrale gedeelte van Myanmar is droog gebied met weinig regenval. Er zijn vele ongerepte bossen die het land aantrekkelijk maken.

Bevolking
Er wonen ruim 47 miljoen mensen in Myanmar. Het grootste deel (ruim 70%) van de bevolking zijn de Bamar, de overige etnische groepen zijn de Shan, Karen, Rakhine, Mon en de Kaching. De bevolking staat bekend om haar vriendelijkheid en gastvrijheid.

Taal
Het Birmees is de officiële taal. Engels wordt ook wel gesproken, met name in de hotels en toeristische oorden. De verschillende etnische groeperingen hebben hun eigen taal. Naar schatting zijn er ruim 100 andere talen in Myanmar.

Religie
Bijna de gehele bevolking (ruim 90%) is boeddhistisch (Theravada). De Christenen en de Moslims zijn in de minderheid. Ook zijn er andere religies in Myanmar. Een klein deel van de bevolking hangt het animistische geloof aan, zij geloven in geesten (de nats).

Klimaat
De gemiddelde temperatuur in Myanmar ligt tussen de 20°C en de 40°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 19 en de 85%. Myanmar heeft drie seizoenen.Het regenseizoen loopt van juni tot oktober, het koele seizoen van november tot februari en het hete seizoen van maart tot mei. Het noorden heeft een woestijn-/bergklimaat, hier koelt het ’s nachts flink af.
De beste periode om Myanmar te bezoeken is van oktober tot maart, maar de andere maanden hebben ook zijn voordelen. Zo is het tijdens het regenseizoen groener en minder stoffig. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui. De gemiddelde neerslag in Myanmar ligt tussen de 0 mm en 560 mm.

Tijdverschil
In Myanmar is het in de zomer drie tot 4,5 uur later dan in Nederland of België en in de winter is het er 5,5 uur later.

Valuta
De Birmese munteenheid is de kyat (zeg: tsjat). De koers van de kyat valt niet aan te geven, omdat deze per situatie verschilt. De overheid heeft de officiële wisselkoers vastgesteld op zes kyat, maar op de zwarte markt (die oogluikend wordt toegestaan) krijg je voor een dollar veel meer terug (minimaal 120 kyat!). Je kunt dus het beste contante dollars meenemen en - wanneer nodig - een deel omwisselen op straat.
Reischeques en overige valuta worden niet of met veel moeite geaccepteerd. De overheid probeert op allerlei manieren aan dollars te komen en verplicht reizigers bij aankomst 300 dollar om te wisselen naar FECs (Foreign Exchange Certificates). In de praktijk kan alles wat in dollars wordt betaald, ook met FECs worden afgerekend. Creditcards worden geaccepteerd in de luxere hotels en sommige winkels.

Reisdocumenten
U kunt uw visum via de volgende link aanvragen, maar ook kijken voor actuele informatie voor al uw reizen: www.visumcentrale.nl

Visumplicht: Ja.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn.
Benodigdheden: Boekingsbevestiging of retour ticket, 2 pasfoto’s. Voor België 3 pasfoto’s en je beroep invullen op het visumformulier.
Tijdsduur: Gemiddeld 4 werkdagen.
Geldigheid: Na uitgave 3 maanden geldig, verblijf maximaal 28 dagen.
Bijzonderheden: Kinderen vanaf 7 jaar moeten een eigen paspoort en visum hebben.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus, Hepatitis A en een anti malaria aangeraden voor een bezoek aan Myanmar. Reizigers die uit een gele koorts gebied komen, zijn verplicht gevaccineerd te zijn tegen gele koorts. Wij adviseren u een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping in de originele verpakking mee te nemen tijdens uw reis. Het is raadzaam een hoed of pet te dragen om een zonnesteek te voorkomen.
 Eten en Drinken
De Birmese keuken is sterk beïnvloed door de buurlanden India en China. Een bord rijst is de basis van iedere maaltijd. Er worden veel gerechten met curry, soja en taugé gemaakt.
Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen, zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van ongekookt kraanwater afgeraden, evenals uw tanden te poetsen met ongekookt kraanwater. U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Fooien worden doorgaans gegeven aan kamermeisjes, restaurantpersoneel/serveersters, bellboys, chauffeurs, gidsen en aan de mensen die actief zijn tijdens trekkingen. De richtlijn is ongeveer € 2,- tot € 3,- per persoon per dag.

Voltage
In Myanmar geldt een netspanning van 220 volt. Het kan voorkomen dat dit in bepaalde gebieden 240 volt is. Het meebrengen van een adapter is aan te raden. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt. Het is daarom raadzaam een zaklantaarn mee te brengen op reis.

Ambassade / Consulaat:
Nederlandse Ambassade in Thailand
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan Road
Bangkok 10330
Thailand
Tel: 0066 (0) 2-3095200
Fax: 0066 (0) 2-3095205

Consulaat Generaal Unie van Myanmar
Baronielaan 59
4818 PC Breda
Nederland
Tel: 0031 (0)76-2509054

Burmese Ambassade in België
Generaal Wahislaan 9
1030 Schaarbeek
België
Tel: 0032 (0) 2-701.93.80
Fax: 0032 (0) 2-705.50.48

Belgische Ambassade in Thailand
Sathorn City Tower – 17th floor
175 South Sathorn Road
Tungmahamek – Bangkok 10120
Thailand
Tel: 0066 (0)2-679-5454
Fax: 0066 (0)2-679-5467, 679-5465