Maleisië Afdrukken E-mailadres

Maleisië is het groene hart van Azië. Het land heeft een ongerepte natuur met een prachtige flora en fauna. De onderwaterwereld van Maleisië is een kleurig portret van prachtige vissen en indrukwekkend koraal. De vele parelwitte stranden met wuivende palmbomen en azuur blauwe zee is de kroon op de reis naar het groene Maleisië!


Maleisië bestaat uit twee ver uit elkaar gelegen delen: het schiereiland West-Maleisië grenst aan Thailand en wordt door de Zuid-Chinese Zee gescheiden van Oost-Maleisië, dat het noordwesten beslaat van het immense eiland Borneo. Het is daarom geen wonder dat Maleisië een zeer veelzijdig vakantiebestemming is. Temeer daar het een fascinerende smeltkroes is van Maleise, Chinese, Indiase en Europese invloeden, en bovendien een zeer modern land met uitstekende toeristische voorzieningen.

West-Maleisië biedt zowel prachtige natuur en heerlijke stranden als talrijke overblijfselen uit het koloniale verleden. Het eiland is ook drukker en dichter bevolkt en er zijn tal van culturele stadjes te vinden, waaronder de beroemde, historische stad Malakka met haar Nederlandse overblijfselen. Ook plaatsen als de hoofdstad Kuala Lumpur en Ipoh hebben op cultuurhistorisch vlak veel te bieden. De Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur met haar twee reusachtige blikvangers de Petronas Twin Towers is één van de vele hoogtepunt tijdens een bezoek aan het land. Voor de westkust ligt een een aantal eilanden met schitterende stranden en tropische bossen, waaronder het bekende Penang en het minder bezochte Langkawi en Pangkor Laut. Ook de oostkust heeft fraaie stranden, afgewisseld met schilderachtige vissersdorpen. Een belangrijke attractie is het prachtige bergland van de Cameron Highlands, waar uitgestrekte theeplantages het beeld bepalen. Het oostelijk gelegen eiland Borneo is ongerept en er valt nog veel te ontdekken. ’s Avonds ontsteken duizenden vuurvliegjes hun lichtjes, het geheel is mysterieus en dit spektakel is een waar genot om te aanschouwen. De belangrijkste attractie van Oost-Maleisië is de overweldigende natuur. Het binnenland is begroeid met tropisch regenwoud, dat een enorme rijkdom aan plant- en diersoorten herbergt. Indrukwekkende bergen en de meest spectaculaire grotten ter wereld vervolmaken de overweldigende natuurervaring. Een perfect reisdoel voor avontuurlijke reizigers die primitieve omstandigheden graag voor lief nemen zijn de longhouses ('dorpen onder één dak') van de Iban-Dayak, ooit de beruchte koppensnellers van Borneo. De bekende long houses worden nog bewoond door deze kleurrijke mensen, die soms met tientallen families in de traditionele huizen wonen. In kustplaatsen als het historische Kuching en het ontspannende Damai Beach kan men onder comfortabele omstandigheden bijkomen van alle avonturen.


Een bezoek aan Taman Negara is één groot avontuur. Tijdens een bezoek aan dit prachtige park moet u kloven oversteken met hangbruggen en met traditionele kano’s riviertjes bevaren die worden overwoekerd door lianen.

Onze reizen bieden u de kans om veel van het land te ontdekken en we laten het niet alleen bij de toeristische gebieden. Hierdoor krijgt u een goed beeld van dit ongerepte land. Uiteraard bieden wij ook maatwerk reizen naar Maleisië.

Unieke hoogtepunten
Er zijn vele bekende, maar ook minder bekende, unieke bezienswaardigheden in Maleisië, die zeker de moeite waard zijn om te bewonderen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet:
- Stadscentrum van Malakka (Malakka)
- Petronas Twin Towers (Kuala Lumpur)
- Sepilok Orang Utan Rehabilitatie Centrum (Sepilok)
- Kelenanap Ox-bow Lake (Sukau)
- Mulu National Park (Mulu)
- Bako Nationaal Park (Bako)
- Iban Stammen (Longhouse)
- Taman Negara (Kuala Tembeling)
- Stranden van Langkawi (Langkawi)
- Cameron Highlands (West-Maleisië)

Een impressie van Bangladesh
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 32  


Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
Maleisië ligt in Zuidoost Azië. De hoofdstad van het land is Kuala Lumpur. Het land heeft een oppervlakte van ruim 329.847 km², waarvan ruim 0,3% uit water bestaat. Maleisië is verdeeld in twee delen. Het westelijk deel ligt op het zuid-oostelijke puntje van het Aziatische vasteland (onder Thailand) en wordt ook wel 'Peninsular Malaysia' genoemd. Oost-Maleisië, dat voornamelijk uit oerwoud bestaat, grenst aan Indonesië en wordt ook wel Borneo genoemd. Beide regio's worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Het land wordt omringd door Thailand, Singapore, Brunei, Indonesië, de Zuid-Chinese Zee en de straat van Malakka.

Bevolking
Er wonen ruim 23 miljoen mensen in Maleisië. Ruim 58% van de bevolking wordt gevormd door de oorspronkelijke bewoners (Malay), ruim 26% is Chinees en ruim 9% is Indiaas. De overige bevolking is een mix uit diverse landen. Ruim 40% van de bevolking leeft in het stedelijke gebied, hierdoor is het Oostelijk gelegen eiland (Borneo) dun bevolkt, en de binnenlanden op een paar locale stammen na onbewoond.

Taal
De officiële taal is het Bahasa Malaysia. Daarnaast worden er ook andere dialecten gesproken. Engels is de tweede taal en wordt voornamelijk in de steden en in de toeristische gebieden gesproken. Maleisië kent een Latijns alfabet.

Religie
Ruim 60% van de bevolking is moslim en 19% is boeddhist. Christenen (ruim 6%) en Hindoes (ruim 2%) vormen de minderheid. De mensen leven in harmonie samen. De vrouwen dragen doorgaans hoofddoekjes en er zijn veel prachtige moskeeën te vinden in Maleisië.

Klimaat
De gemiddelde temperatuur in Maleisië ligt tussen de 27°C en de 33°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 58 en de 77% en is tijdens het regenseizoen het hoogst. Het regenseizoen is op het westelijke eiland van eind november t/m februari en op het oostelijk eiland van december tot eind februari. Gedurende het regenseizoen en tijdens de moesson kan er goed in Maleisië worden gereisd, omdat er voornamelijk in de namiddag en avond regen valt. Tijdens het regenseizoen is het bovendien minder stoffig en staat de natuur volop in bloei. De gemiddelde neerslag in Maleisië ligt tussen de 70 mm en 610 mm. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui.

Tijdverschil
In Maleisië is het in de zomer zes uur later dan in Nederland of België en in de winter is het zeven uur later.

Valuta
Van de Maleisische ringgit (dollar) zijn biljetten in omloop van $1.000, $500, $100, $50, $20, $10, $5 en $1. Er zijn munten van $1 en 50, 20, 10, 5 en 1 sen (cent). Creditcards zijn erg populair en American Express, Diners Club, Master Card en Carte Blanche zijn algemeen geaccepteerd in de grote steden. Vreemde valuta en travellercheques kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld en op de vliegvelden en in de grote steden kom je overal geldwisselaars tegen.

Reisdocumenten
Kijk voor actuele informatie voor al uw reizen op: www.visum.nl

Visumplicht: Ja.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn.
Tijdsduur: Visum bij aankomst.
Geldigheid: Verblijf maximaal 3 maanden.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus, Hepatitis A en een anti malaria aangeraden voor een bezoek aan Maleisië. Wij adviseren u een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping, in de originele verpakking, mee te nemen tijdens uw reis. Het is raadzaam een hoed of pet te dragen om een zonnesteek te voorkomen.Eten en Drinken
Het gebruik van veel sterke kruiden zijn kenmerkend voor de Maleisische keuken.
Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen, zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van ongekookt kraanwater afgeraden, evenals uw tanden te poetsen met ongekookt kraanwater. U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
In restaurants en hotels wordt de rekening automatisch met tien procent verhoogd (bedieningsgeld) en bovendien komt daar nog vijf procent belasting bovenop. Het is dus niet nodig om een fooi te geven, tenzij de bediening fantastisch mocht zijn. Fooien worden doorgaans wel gegeven aan kamermeisjes, restaurantpersoneel/serveersters, bellboys, chauffeurs, gidsen en aan de mensen die actief zijn tijdens trekkingen. De richtlijn is ongeveer € 2,- tot € 3,- per persoon per dag.

Voltage
In Maleisië geldt een netspanning van 220 volt. Het meebrengen van een adapter is aan te raden. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt. Het is daarom raadzaam een zaklantaarn mee te brengen op reis.

Ambassade / Consulaat:
Maleisische Ambassade in Nederland
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Nederland
Tel: 0031 (0) 70 3506506
Fax: 0031 (0) 70 3506536

Nederlandse Ambassade in Maleisië
7th Floor, South Block
The Ampwalk
218, Jalan Ampang
50480 Kuala Lumpur
Malaysia
Tel: 0060 (0)3-21686200
Fax: 0060 (0)3-21686240

Belgische Ambassade in Maleisië
Suite 10-02 (10th floor)
P.O.BOX 10-02
Menara Tan & Tan 207, Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia
Tel: 0060 (0)3-21620025
Fax: 0060 (0)3-21620023

Maleisische Ambassade in België
Tervurenlaan 414 A
1050 Sint Pieters Woluwe
België
Tel: 0032 (0)2-7760340
Fax: 0032 (0)2-7625049