Indonesië Afdrukken E-mailadres

Indonesië is met ruim 13.000 exotische eilanden de grootste archipel ter wereld. De archipel heeft een bijzonder mooie flora en fauna, tropische stranden, 300 verschillenden volkeren, unieke culturen, traditionele rituelen en een overheerlijke keuken. Kortom, Indonesië is erg divers en kent een lange geschiedenis.

Naast de bekende eilanden als Java, Sumatra, Bali en Lombok zijn er vele andere eilanden die minder bekend zijn, maar zeer de moeite waard zijn om er een bezoek aan te brengen. Vooral Oost-Indonesië is nog relatief onbekend en is daarom ideaal voor reizigers die iets willen ontdekken.

Pulau Bunaken in Noord-Sulawesi behoort tot één van de mooiste plaatsen ter wereld, waar men tussen kleurrijke vissen en koraal kan duiken.
Tana Toraja, wordt tegenwoordig steeds vaker Torajaland genoemd, dit prachtige gebied behoort zeker tot één van de belangrijkste gebieden van Sulawesi. Het culturele gebied staat bekend om haar mysterieuze tradities en eeuwen oude cultuur. De unieke dodenceremonies is een groot spektakel. Tijdens deze ceremonies, die soms weken duurt, worden vele varkens en buffels geofferd, hoe rijker de overledene des temeer offers worden gemaakt. Het landschap van Torajaland wordt opgevuld door rijstplantages en grillige bergen. Tussen de rijstvelden staan vele Tongkonan’s, de traditionele Torajahuizen zijn met de hand gemaakt en versierd. Het hout van de huizen wordt voorzien van allerlei traditionele tekens, die met de hand worden uitgesneden en vervolgens met natuurlijke producten worden ingekleurd. Ten westen van Torajaland ligt het verlaten en vrij onbekende Mamasa Vallei, dat minder wordt bezocht en hierdoor een stap terug in de tijd is. Het uitgestrekte gebied, dat nog pure natuur heeft, leent zich goed voor actieve trekkingen en relaxte wandelingen. Af en toe staan er een paar verlaten huisjes en hutten, die door de lokale bevolking worden bewoond.
Het paradijselijke Papua, (Irian Jaya) is ongerept en de tijd staat er stil. De traditionele stammen zijn tegenwoordig niet meer kannibalistisch en de lokale bevolking loopt nog steeds rond in hun bijzondere grasrokjes en indrukwekkende peniskokers (Koteka).
Het vrij onbekende Kalimantan (Indonesisch Borneo) en Sumatra is het leefgebied van de met uitsterven bedreigde Orang-oetans. Het is een geschenk om deze dieren in hun eigen leefomgeving te mogen zien.
Het drukke eiland Java heeft vele hoogtepunten, zo is Oud Batavia in Jakarta zonder meer een bezoek waard. Een Java-reis is pas compleet als de wereldberoemde Borobudur in Yogyakarta wordt bezocht. Het godeneiland Bali heeft veel meer te bieden dan alleen zon, strand en zee.
De Molukken is een vergeten eilandengroep, daardoor is er veel te vinden op het gebied van cultuur en natuur.
 De Molukken is een vergeten eilandengroep binnen de Indonesische archipel, daardoor is er veel te vinden op het gebied van cultuur en natuur. Er is jarenlang gevochten om deze prachtige specerijeneilanden, de Engelsen, de Portugezen en de Nederlanders gingen de strijd tegen elkaar aan om een monopolypositie te krijgen binnen de handel van de kostbare specerijen van de Molukken. Ze waren allemaal geïnteresseerd in de productie van kruidnagels, folie, muskaatnoten en peper, van deze ‘gouden tijd’ is nog veel terug te vinden op de Molukken. De Indonesiërliefhebbers komen vaak eerst met Ambon in aanraking voordat ze verder trekken naar de vele andere eilandjes zoals; Banda, Seram, Halmahera, Gebe, Saparua, Sula, Obi en Pulau Morotai. Kortom de Molukken is een fantastische reisbestemming  voor avontuurlijke reizigers, die willen afwijken van de toeristische paden en kunnen genieten van puur natuur, pittoreske dorpjes, verlaten zandstrandjes en koloniale overblijfselen. Het drakeneiland Komodo is de thuisbasis van de kolossale Komodo varanen. Deze prehistorische dieren behoren tot de grootste hagedissen ter wereld en het is dan ook een groot avontuur om ze te zien rondsluipen op de eilandjes.
Indonesië is al jarenlang de populairste Aziatische vakantiebestemming onder de Nederlanders.

Onze reizen bieden u de kans om veel van het land te ontdekken en we laten het niet alleen bij de toeristische gebieden. Hierdoor krijgt u bij ons een goed beeld van dit prachtige land.

Unieke hoogtepunten
Er zijn vele bekende, maar ook minder bekende, unieke bezienswaardigheden in Indonesië, die zeker de moeite waard zijn om te bewonderen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet:
- De Borobudur, (Cetraal-Java)
- Oud Batavia Jakarta (West-Java)
- Toba Meer, (Noord-Sumatra)
- Bromo Vulkaan, (Oost-Java)
- Torajaland, (Zuid-Sulawesi)
- Mamasa Vallei (Zuid-Sulawesi)
- Tempe Meer (Zuid-Sulawesi)
- Fort Rotterdam Makassar (Zuid-Sulawesi)
- Togean Island (Centraal-Sulawesi)
- Pulau Bunaken (Noord-Sulawesi)
- Noord kust (Bali)
- Ubud (Bali)
- Komodo Varanen (Komodo en Rinca Island)
- Tanjung Putting (Zuid-Kalimantan)
- Loksado (Zuidoost-Kalimantan)
- Baliem Vallei (Centraal-Papua)
- Manokwari (Vogelkop, West-Papua)
- Pulau Biak (West-Papua)
- Banda Island (Molukken)
- Lore Lindu Nationaal Park (Centraal-Sulawesi)
- Morowali Natuurreservaat (Centraal-Sulawesi)
 

Een impressie van Indonesië
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 32  


Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
Indonesië is de grootste archipel ter wereld. De hoofdstad van het land is Jakarta. Met een oppervlakte van ruim 1.950.000 km², is Indonesië het grootste land van Zuidoost Azië. Het telt 13.000 eilanden, waarvan er ca. 3000 bewoond zijn. Ongeveer 70% van de bevolking woont op Java, dat met 132.187 km² niet het grootste eiland is. Eilanden als Kalimantan, Sumatra, Sulawesi en Papua (Irian Jaya) zijn vele malen groter. De archipel wordt omsloten door de Indische Oceaan, de Zuid-Chinese Zee en de Grote Oceaan. De buurlanden zijn Maleisië, Singapore, de Filippijnen, Oost-Timor, Papua Nieuw Guinea en Australië.

Bevolking
Er wonen ruim 200 miljoen mensen in Indonesië. Het land behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld, vooral de eilanden Java en Bali, waardoor er op deze eilanden veel werkgelegenheid is. Eilanden als Papua zijn dunbevolkt.
Er zijn ruim 300 verschillende etnische groepen in het land met ieder eigen gewoontes en gebruiken. De meeste zijn van Maleisische afkomst. De Javanen, Sundanesen, de Balinezen, de Dayaken en de Achers zijn de grootste etnische groeperingen in het land.

Taal
De officiële taal van Indonesië is het Bahasa Indonesia. De taal is ontleend aan het Maleis. Naast het Bahasa Indonesia worden er nog ruim 300 andere talen en dialecten gesproken en deze verschillen per eiland en per regio. Buiten de toeristische plaatsen is kennis van de Engelse taal minder, maar met behulp van een woordenboekje komt de reiziger vrij ver. De oudere generatie heeft doorgaans nog een goede kennis van Bahasa Belanda (Nederlands).

Religie
Ruim 88% van de bevolking is moslim, de overige 12% van de bevolking is protestant, katholiek, hindoe of boeddhist.
Er wonen op Java voornamelijk moslims. Op Sulawesi, de Molukken en Papua wonen voornamelijk christenen en op Bali wonen voornamelijk boeddhisten. Tegenwoordig leven de mensen met verschillende religies doorgaans in harmonie bij elkaar. Iedere inwoner van Indonesië is verplicht zijn/haar geloofsovertuiging te vermelden op de identiteitskaart.

Klimaat
De gemiddelde temperatuur in Indonesië ligt tussen de 21°C en de 33°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 80 en de 100%. Gebieden langs de kust zijn warmer dan de hooggelegen binnenlanden.
Het land kent twee seizoenen, het droge en het natte seizoen. Hoewel het weerbeeld over de hele wereld sterk verandert, is de droge tijd meestal tussen mei en oktober. Het regenseizoen valt tussen november tot april. Het reizen tijdens het regenseizoen valt over het algemeen mee. Na een tropische stortbui in de namiddag, breekt de zon aak weer snel door. De landschappen zien er tijdens het regenseizoen prachtig uit, doordat alles groen is en in bloei staat. Bovendien ruikt het lekker tijdens het regenseizoen en zijn de wegen minder stoffig.
De gemiddelde neerslag in Indonesië ligt tussen de 45 mm en 300 mm. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui.

Tijdverschil
In West-Indonesië (Java en Sumatra) is het in de zomer vijf uur later dan in Nederland of België en in de winter is het zes uur later.
In Centraal-Indonesië (Kalimantan, Sulawesi en de Sunda eilanden) is het in de zomer zes uur later dan in Nederland of België en in de winter is het zeven uur later.
In Oost-Indonesië (Molukken en Papua) is het in de zomer negen uur later dan in Nederland of België en in de winter tien uur later.

Valuta
De nationale munt is de Indonesische roepia (Rp. of IDR), duizend rupiah is circa 0,07 euro. De biljetten zijn allemaal even groot. De kleuren zijn echter bij elk bedrag verschillend.
Wisselen kan bij de banken. Het is gemakkelijker om in officiële wisselkantoren te wisselen, deze kantoren kennen bovendien langere openingstijden. In toeristencentra staan de wisselkantoren op elke straathoek. Pinnen is bijna overal mogelijk, ATM-automaten geven alleen biljetten uit van Rp. 50.000,- of Rp. 100.000,-.
Je kunt het beste reischeques meenemen. Creditcards, waaronder Mastercard en Visa, worden in grotere hotels en vele kunstgalerieën en ateliers geaccepteerd. Overgebleven rupiah kun je op de luchthaven terugwisselen, mits je een wisselbewijs van de bank kunt tonen.

Reisdocumenten
U kunt uw visum via de volgende link aanvragen, maar ook kijken voor actuele informatie voor al uw reizen: www.visumcentrale.nl

Visumplicht: Ja.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn.
Benodigdheden: Boekingsbevestiging of retour ticket, 1 pasfoto.
Tijdsduur: Gemiddeld 5 werkdagen.
Geldigheid: Na uitgave 3 maanden geldig, verblijf maximaal 30 of 60 dagen.
Bijzonderheden: Visum bij aankomst is maximaal 30 dagen geldig en is niet verlengbaar in Indonesië. Visum voor 60 dagen moet vooraf worden aangevraagd bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Wil men langer dan 60 dagen verblijven, dient een sociaal/cultureel visum te worden aangevraagd voor 60 dagen. Sociaal/cultureel visum kan wel worden verlengd. Je hebt voor een sociaal/cultureel visum uitnodigingsbrief/sponsorbrief + fotokopie KTP boekingsbewijs en/of kopie ticket. Het afgegeven visum voor familiebezoek/cultureel is geldig voor 2 maanden en kan worden verlengd tot maximaal 6 maanden.
KTP= Indonesische Identiteitskaart
U kunt een aanvraag invullen en verzenden via de website http://visa4indonesia.nl/applynow/ de bevestiging daarvan moet u printen en ondertekenen. Met dit formulier, uw paspoort, uw pasfoto en uw boekingsverklaring kunt u het visum aanvragen bij de ambassade in Den Haag. U kunt uitsluitend met een pinpas betalen en niet met contact geld.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus en Hepatitis A aangeraden voor een bezoek aan Indonesië. Wij adviseren u een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping, in de originele verpakking, mee te nemen tijdens uw reis. Het is raadzaam een hoed of pet te dragen om een zonnesteek te voorkomen.
 Eten en Drinken
In de Indonesische keuken kun je binnen een half uur een lekker gerecht op tafel zetten, maar je kunt ook vijf uur in de keuken staan om een overheerlijke rijsttafel klaar te maken. Elk eiland heeft weer zijn eigen toevoegingen en specialiteiten.
Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen, zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van ongekookt kraanwater afgeraden, evenals uw tanden te poetsen met ongekookt kraanwater. U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
Fooien geven in de westerse zin hoort niet bij de Indonesische cultuur. In restaurants en hotels wordt automatisch een bepaald percentage van het te betalen bedrag berekend als fooi. Je geeft dus al fooien zonder dat je het weet. Fooien zijn belangrijk en als je ze rechtstreeks geeft weet je zeker dat het bij het personeel terecht komt.

Voltage
In Indonesië geldt een netspanning van 220 volt. Het kan voorkomen dat dit in sommige gebieden, 110 volt is. Het meebrengen van een adapter is aan te raden. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt. Het is daarom raadzaam een zaklantaarn mee te brengen op reis.

Ambassade / Consulaat:
Nederlandse Ambassade in Indonesië
Jl. H.R. Rasuna Said Kav. S-3
Kuningan – Jakarta 12950
Indonesia
Tel: 0062 (0) 21-524-8200
Fax: 0062 (0) 21-570-0734

Indonesische Ambassade in Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Nederland
Tel: 0031 (0)70-3108100
Fax: 0031 (0)70-3643331

Belgische Ambassade in Indonesië
Deutsche Bank Building – 16e verdieping
Jl. Imam Bonjol 80
10310 Jakarta
Indonesië
Tel: 0062 (0) 21-3162030
Fax: 0062 (0) 21-3162035

Indonesische Ambassade in België
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
België
Tel: 0032 (0)2-771-2014
Fax: 0032 (0)2-771-2291