Filippijnen Afdrukken E-mailadres

De Filippijnse archipel bestaat uit meer dan 7000 eilandjes, waarvan er maar een klein deel bewoond is. Alle eilanden worden omringd door azuurblauw zeewater. Het land heeft een prachtige natuur met tropische oerwouden en grillige rotsformaties. De eeuwenoude rijstterrassen van Banaue zijn wereldberoemd en worden in de volksmond ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De Filippijnen is een fascinerende toeristische bestemming.
Het land heeft prachtige tropische eilanden met parelwitte bounty stranden. Niet voor niets hebben de makers van de film “The Blue Lagoon” de Filippijnen uitgekozen om de film op te nemen. De prachtige onderwaterwereld van de Filippijnen is een waar geschenk en is dan ook zeer geliefd bij duikers en snorkelaars.

De archipel bestaat uit circa 7100 eilanden, waarvan er maar zo'n 870 bewoond zijn. De Filippijnen liggen in het tropische Zuidoost-Azië heeft een landoppervlakte van circa 300 000 km² ruim 7 maal zo groot is als Nederland. En er wonen ruim 90 miljoen mensen in deze republiek en er is een grote kloof tussen arm en rijk in het land. Geen wonder dat het land uiterst veelzijdig is. Men vindt er tropische oerwouden, ruige gebergten, fabelachtige rijstterrassen en parelwitte stranden. Cultureel is de verscheidenheid nog groter. De circa 75 talen die in het land worden gesproken zijn daarvoor een duidelijke aanwijzing. Voeg daarbij de erfenis van bijna vierhonderd jaar Spaanse en vijftig jaar Amerikaanse overheersing, en het is duidelijk dat men in het overwegend katholieke land met zijn hartelijke bevolking nooit uitgekeken raakt.


Het hoofdeiland van de archipel is Luzon, hier ligt de hoofdstad Manilla. De stad Manilla is door de jaren heen een prachtige metropool gebleven, waar de echte cultuurliefhebbers ogen tekortkomen. Naast weinig inspirerende nieuwbouw vindt men er fraaie kerken en het fascinerende intramuros, de ommuurde oude stad, waar tal van monumenten herinneren aan de eeuwen waarin de Spanjaarden hier de scepter zwaaiden. Door de Spaanse overheersing heeft het land een rijke geschiedenis, waardoor de Filippijnen nog een schat aan prachtige architectuur bezit.
 

In het Banaue-dal (Noord-Luzon) liggen fabelachtige rijstterrassen, die meer dan tweeduizend jaar geleden werden aangelegd. Ze zijn nog altijd in gebruik en worden niet ten onrechte aangeduid als het achtste wereldwonder. Naast Luzon zijn vooral de eilanden Cebu en Mindanao van belang. Het laatste is het domein van de zeenomaden, die vroeger de Filippijnse zeeën onveilig maakten. Tegenwoordig wonen ze in dorpen op het water. Cebu is een belangrijke toeristische attractie. Het eiland heeft parelwitte stranden en een betoverende, beschermde, onderwaterwereld boordevol veelkleurige vissen en grillig gevormd koraal: een paradijs voor (beginnende) duikers.


De Filippijnen heeft door haar diversiteit veel te bieden en is voor elk type reiziger een paradijs op aarde.

Onze reis biedt u de kans om veel van het land te ontdekken en we laten het niet alleen bij de toeristische gebieden. Hierdoor krijgt u een goed beeld van dit ongerepte land. Maar wij verzorgen uiteraard ook maatwerk reizen naar de Filippijnen, contact ons voor de mogelijkheden.

Unieke hoogtepunten
Er zijn vele unieke bezienswaardigheden in de Filippijnen die nog nauwelijks door toeristen zijn bezocht en door u ontdekt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld:
- Fort Santiago (Manilla)
- St. Augustine Kerk (Manilla)
- De rijstterrassen van Banaue
- De Dodengrotten in Banaue
- De ondergrondse rivier bij Puerto Princesa
- Honda Bay en de stranden van Puerto Princesa
- De stranden van Boracay

Een impressie van de Filippijnen
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 26  


Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
De Filippijnse archipel ligt in Zuidoost Azië. De hoofdstad van het land is Manilla. Het land heeft een oppervlakte van ruim 300.000 km², waarvan ruim 0,6% uit water bestaat. De Filippijnen bestaat uit ruim 7000 eilanden, waarvan de eilanden Luzon en Mindanao het grootst zijn. Van de ruim 7000 eilanden hebben er ruim 3000 een naam en zijn er maar ca. 1000 eilanden bewoond. De Filippijnen wordt omringd door het water van de Zuid-Chinese Zee, de Celebes-Zee en de Grote Oceaan. De Filippijnen grenst bijna aan de kop van Maleisië en het Indonesische eiland Sulawesi.

Bevolking
Er wonen ruim 91 miljoen mensen in de Filippijnen. De Filippino’s, ruim 80% van de totale bevolking, stammen voornamelijk af van de Indo-Maleisiërs, Chinezen en de Spanjaarden. Ze zijn lang geleden door een volksverhuizing de archipel binnengekomen. De belangrijkste Filippino-groepen zijn de Tagalog en de Visaya’s. Ruim zeven miljoen van de Filippino’s worden tot culturele minderheden gerekend.

Taal
De officiële taal is het Tagalog. Daarnaast worden er ook ruim 170 andere talen en dialecten gesproken. Engels is de tweede taal en wordt voornamelijk in de steden en in de toeristische gebieden goed gesproken. Met Spaans kan men ook redelijk goed terecht. De Filippijnen kent een Latijns alfabet.

Religie
Door lange Spaanse aanwezigheid is ruim 83% van de bevolking Rooms-Katholiek. Ruim 3% is Oud-Katholiek, ruim 6% is Protestants en ruim 5% is Moslim. Met 3% zijn de boeddhisten in de minderheid. De moslims wonen voornamelijk op het zuidelijke eiland Mindanao en de Sulu-eilanden. Door de strenge Katholieke aanwezigheid zijn abortusklinieken verboden in het land.

Klimaat
De Filippijnen kent een tropisch klimaat, met een gemiddelde temperatuur tussen de 21°C en de
35°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 71% en de 85%. Het warmst is het van maart tot en met mei. De koele periode is tussen december en februari. Het regenseizoen is van juni tot oktober. Tijdens het regenseizoen is het minder stoffig en staat de natuur volop in bloei. Gedurende het regenseizoen en tijdens de moesson kan er goed in de Filippijnen worden gereisd, omdat er voornamelijk in de namiddag en avond regen valt. De gemiddelde jaarneerslag in de Filippijnen ligt tussen de 1000 mm en 5000 mm. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui.

Tijdverschil
In de Filippijnen is het in de zomer zes uur later dan in Nederland of België en in de winter is het zeven uur later.

Valuta
De officiële munteenheid is de Filippijnse peso of piso en deze is onderverdeeld in 100 centavos.
Het prijsniveau op de Filippijnen ligt veel lager dan in Nederland.
U kunt het beste Euro’s meenemen, want deze zijn heel makkelijk in te wisselen naar Filippijnse pesos.
Travellercheques kunnen worden ingewisseld bij banken in grotere steden, maar worden weer niet door alle banken geaccepteerd.
Bij aankomst op de luchthaven van Manilla kunt u pinnen, maar ook in de stad is dat mogelijk. Voor Banaue en omgeving zijn Filippijnse pesos wel gewenst.

Reisdocumenten
U kunt uw visum via de volgende link aanvragen, maar ook kijken voor actuele informatie voor al uw reizen: www.visumcentrale.nl

Visumplicht: Nee, mits het verblijf niet langer is dan 21 dagen. U krijgt een visum bij aankomst.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn.
Benodigdheden: Boekingsbevestiging en kopie vliegticket, geldig vaccinatieboekje, routebeschrijving en 2 identieke pasfoto’s.
Tijdsduur: Visum bij aankomst.
Geldigheid: Verblijf maximaal 59 dagen.
Bijzonderheden: Kinderen tot 16 jaar kunnen meereizen in het paspoort van de ouders.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig om voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus, Hepatitis A en een anti malaria aangeraden voor een bezoek aan bepaalde gebieden in de Filippijnen. Wij adviseren u om een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping, in de originele verpakking, mee te nemen tijdens uw reis. Het is raadzaam een hoed of pet te dragen, om een zonnesteek te voorkomen.Eten en Drinken
De Filippijnse keuken is door de jaren heen beïnvloed door de Chinese, Maleisische en Spaanse keuken, wat gezorgd heeft voor een multiculturele combinatie van ingrediënten en gerechten.
Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen, zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van ongekookt kraanwater afgeraden, evenals uw tanden te poetsen met ongekookt kraanwater. U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Fooien worden doorgaans gegeven aan kamermeisjes, restaurantpersoneel/serveersters, bellboys, chauffeurs, gidsen en aan de mensen die actief zijn tijdens trekkingen. De richtlijn is ongeveer € 2,- tot € 3,- per persoon per dag.

Voltage
In de Filippijnen geldt een netspanning van 220 volt. Het meebrengen van een adapter is aan te raden. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt. Het is daarom raadzaam, een zaklantaarn mee te brengen op reis.

Ambassade / Consulaat:
Nederlandse Ambassade in Filippijnen
26th Floor Equitabble PCI Bank Tower,
8751 Paseao de Roxas, Makati City, Metro Manila Republic of the Philippines
Tel: 00 63 2 786 6666
Fax: 00 63 2 786 6600

Filippijnse Ambassade in Nederland
Laan Copes van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag
Nederland
Tel: 0031 (0)70 360 4820
Fax: 0031 (0)70 356 0030

Belgische Ambassade in Filippijnen
Multinational Bancorporation Center
9th floor – 6805 Ayala Avenue
Makati City – Manila
Republic of the Philippines
Tel: 0063 (2) 8451869
Fax: 0063 (2) 8452076

Filippijnse Ambassade in België
Molierelaan 297
1050 Elsene
België
Tel: 0032 (0) 23403377 / 23403378
Fax: 0032 (0) 23456425