Cambodja Afdrukken E-mailadres

Cambodja is een bijzonder land met de prachtige en vooral pittoreske hoofdstad Phnom Penh. Het land is rijk aan goudkleurige tempels en pagodes, waarvan sommige nog nauwelijks zijn ontdekt door de toerist. Een aantal van deze tempels is te vinden in het onbekende noordoosten, waar het toerisme nog niet is doorgedrongen. Doordat Cambodja lang geïsoleerd is gebleven, valt er nog veel te ontdekken in deze voormalige Franse kolonie.
De bevolking is erg gastvrij en is blij met de komst van toeristen. De flora en fauna in Cambodja is zeer afwissselend en nog ongerept, waardoor elke regio weer totaal anders is. Door de koloniale gebouwen lijkt het land wel een “klein Parijs”.

De tempelcomplexen van Angkor Wat, die vlak bij het culturele Siem Reap liggen, is de bekendste bezienswaardigheid van het land. Het complex is meer dan terecht opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Phnom Penh is de pittoreske hoofdstad van Cambodja. Het is geen stad waar hoogbouw te vinden is, door de straten rijden veel brommertjes en fietsers kriskras door elkaar. Vele wegen zijn nog niet verhard, hierdoor lijkt Phnom Penh meer op een groot dorp met een vriendelijke atmosfeer. Naast de vele boeddhistische tempels zijn er prachtige koloniale gebouwen en villas te vinden, die alle uit de Franse tijd stammen. Het nachtleven van Phnom Penh kan als gezellig worden omschreven, hierdoor is de stad veelzijdig en mag het niet ontbreken tijden een bezoek aan Cambodja.


Het koninkrijk Cambodja is de ideale vakantiebestemming voor reizigers die meer willen zien dan de alleen maar toeristische gebieden van Azië.

Unieke hoogtepunten
Er zijn vele unieke bezienswaardigheden in Cambodja die nog nauwelijks door toeristen zijn bezocht en door u ontdekt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld:
- De Tempels van Angkor Wat, (Siem Reap)
- Koninklijk Paleis (Phnom Penh)
- Russisch markt (Phnom Penh)
- Watervallen (Banlung)
- De grotten van Kampon (Kampong)
- Bokor Palace (Phnom Bokor Hill)
- Stranden (Sihanoukville)


 

Een impressie van Cambodja
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 28  Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
Cambodja ligt in Zuidoost Azië. De hoofdstad van het land is Phnom Penh. Het land heeft een oppervlakte van ruim 181.035 km², waarvan ruim 2,5% uit water bestaat. Cambodja is redelijk vlak en laaggelegen. Het land wordt omringd door Thailand, Laos, Vietnam en de Golf van Thailand en het heeft een kustlijn van ruim 300 km. Centraal gelegen ligt het Tonlé Sap Meer. Het land rond het meer overstroomt regelmatig tijdens het regenseizoen. Dit komt door het vele water dat door de Mekong Rivier stroom en tijdens het regenseizoen buiten de oevers treedt. In deze periode is het land rijk aan vis en wordt er volop gevist door de lokale bevolking. Tijdens de rondreis van Green Canyon Reizen wordt bij overstroming de route iets aangepast, waardoor u er geen hinder van heeft.

Bevolking
Er wonen ruim 14 miljoen mensen in Cambodja. De meeste Cambodjanen horen etnisch gezien bij de Khmer, deze groep bestaat uit ruim 94% van de totale bevolking. De overige bewoners zijn Chinezen, Vietnamezen en de Thai. Het land heeft een relatief jonge bevolking en is de snelst groeiende bevolking in de regio.

Taal
De officiële taal is het Khmer, naast het Khmer worden er ook andere talen gesproken door de minderheden. Engels wordt voornamelijk in de toeristische gebieden goed gesproken. Het Frans is in de loop der jaren langzamerhand verloren gegaan.

Religie
De belangrijkste religie in Cambodja is het boeddhisme. Ruim 88% van de bevolking is boeddhist, de overige bevolking bestaat voornamelijk uit moslims en christenen.

Klimaat
De gemiddelde temperatuur in Cambodja ligt tussen de 25°C en de 33°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 80 en de 95%. De beste periode om Cambodja te bezoeken is tijdens de droge winters van november tot april. Tussen november en januari is het koel en daardoor aangenaam voor actieve reizigers. Het regenseizoen is doorgaans tussen mei en oktober. Beide seizoenen hebben voordelen om een bezoek te brengen aan Cambodja.
De gemiddelde neerslag in Cambodja ligt tussen de 75 mm en 225 mm. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui.

Tijdverschil
In Cambodja is het in de zomer vijf uur later dan in Nederland of België en in de winter is het zes uur later.

Valuta
De Cambodjaanse munteenheid is de Riel (1 riel = 100 sen). Op de meeste plaatsen worden ook Amerikaanse Dollars geaccepteerd. Met name hotels en restaurants hebben hun prijzen zowel in Riel als in Dollars aangegeven. Entreegelden voor toeristische bezienswaardigheden staan vaak alleen in dollarprijzen aangegeven. Kleine uitgaven, zoals een ritje met een cyclo, of je aankopen op de markt betaal je met de Riel. Het is niet nodig van te voren geld te wisselen. Ter plaatse kunt u uw dollars makkelijk wisselen bij banken, wisselkantoortjes en zelfs in winkels. Pinnen is tegenwoordig ook mogelijk in Cambodja, uw pinpas moet dan wel voorzien zijn van een Maestro logo. Travellercheques kunt u inwisselen bij o.a. de Foreign Trade Bank in Phnom Penh, de Cambodia Mekong Bank en de Cambodia Commercial Bank.

Reisdocumenten
U kunt uw visum via de volgende link aanvragen, maar ook kijken voor actuele informatie voor al uw reizen: www.visumcentrale.nl

Visumplicht: Ja.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn.
Benodigdheden: 2 identieke pasfoto’s en 2 kopieën paspoort.
Tijdsduur: Gemiddeld 3 werkdagen.
Geldigheid: Na uitgave 3 maanden geldig, verblijf maximaal 1 maand.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus, Hepatitis A en een anti malaria aangeraden voor een bezoek aan Cambodja. Een vaccin tegen gele koorts is verplicht voor reizigers die een besmet gebied hebben bezocht. Wij adviseren u een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping, in de originele verpakking, mee te nemen tijdens uw reis. Het raadzaam een hoed of pet te dragen om een zonnesteek te voorkomen.
 Eten en Drinken
De Khmer keuken is al eeuwenoud en ook de basis van de Thaise keuken. In Cambodja zijn alle gerechten alleen wat milder van smaak. Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen, zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van ongekookt kraanwater afgeraden, evenals uw tanden te poetsen met ongekookt kraanwater. U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Fooien worden doorgaans gegeven aan kamermeisjes, restaurantpersoneel/serveersters, bellboys, chauffeurs, gidsen en aan de mensen die actief zijn tijdens trekkingen. De richtlijn is ongeveer € 2,- tot € 3,- per persoon per dag.

Voltage
In Cambodja geldt een netspanning van 220 en 210 volt. Het meebrengen van een adapter is aangeraden. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt, daarom is het raadzaam een zaklantaarn mee te nemen op reis.

Ambassade / Consulaat:
Nederlandse Ambassade in Thailand
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan Road
Bangkok 10330
Thailand
Tel: 0066 (0) 2-3095200
Fax: 0066 (0) 2-3095205

Cambodjaanse Ambassade in België
Avenue de Tervuren 264A
B-1150 Brussel
België
Tel: 0032 (0) 27720372
Fax: 0032 (0) 27720376

Belgische Ere-Consulaat in Cambodja
Phnom Penh Centre
Sihanouk Building, corner Sothearos Street Block/entrance F – floor 7 Phnom Penh Cambodja
Tel: 00885 (0) 23-214-024
Fax: 00885 (0) 23-214-024