Bangladesh Afdrukken E-mailadres

Het onbekende Bangladesh wordt ook wel het “Land van de rivieren” genoemd en ligt ingesloten tussen India, Myanmar en de Golf van Bengalen. Buiten de Moesson periode is Bangladesh een unieke vakantiebestemming, waar zeer veel valt te ontdekken. De pittoreske negentiende-eeuwse huizen van de Maharadja’s, de eeuwenoude archeologische opgravingen, exotische stranden en `s werelds grootste Mangrove bossen maken van het onbekende Bangladesh een onvergetelijke vakantiebestemming.


De bijnaam van het land die van de bewoners zelf komt, is “Sonar Bangla” dat Gouden Bengalen betekent. Deze naam dankt Bangladesh aan haar agrarische rijkdom.
De lokale bevolking is uiterst vriendelijk en optimistisch ondanks dat Bangladesh behoort tot één van de armste landen ter wereld. Bangladesh bestaat voor circa zestien procent uit bossen en het heeft het langste natuurlijke strand ter wereld. Het dierenrijk van Bangladesh is fascinerend, zo komt de indrukwekkende Bengaalse tijger nog voor in het Zuidwesten van het land, in de Sundarbans.

Dhaka is de hoofdstad van Bangladesh, het is een dichtbevolkte stad waar de tijd niet stilstaat. Het drukke verkeerd bestaat voornamelijk uit riksja’s, waarvan de bestuurders druk op zoek zijn naar klanten. Er rijden ruim 700.000 riksja’s rond in Dhaka. De stad begint steeds moderner te worden, er zijn ondertussen al diverse grote shopping malls en luxe hotels te vinden.

Chittagong ligt in het zuiden van Bangladesh, het is de grootste zeehaven van het land. Chittagong is bekend door haar prachtige heuvellandschap en de kustlijn. De groene heuvels, de tropische bossen, de brede zandstranden en het koele klimaat maken Chittagong de ideale vakantiebestemming van Bangladesh. De prachtige Shahi Jame-E-moskee en de mooie Qadam moskee zijn de twee indrukwekkendste gebouwen van de stad.

Sylhet ligt in het noorden van Bangladesh, genesteld in de Surma Vallei tussen oude theeplantages en tropische groene bossen. Het gebied rondom Sylhet is niet bepaald vlak te noemen, dankzij de groene theeterrassen, de Khasia en Jaintia heuvels in het noorden en de Tripura heuvels in het zuiden. De dikke bebossing is het leefgebied van exotische flora en fauna, de heerlijk bosgeuren spreiden zich over het leefgebied van de Mainpuri-stam. De maagden van deze stam staan bekend om hun dans. Ongeveer 80 km van Sylhet ligt een weg naar Srimongal, dat bekend staat als dé theestad van Bangladesh. De theeplantages zien eruit als grote groene karpetten die over rondgevormde heuvels zijn gedrapeerd. Een bezoek aan één van de ruim 150 indrukwekende theetuinen van Sylhet zal men nooit vergeten. Maar ook een bezoek aan de Bengaalse Sundarbans mag niet ontbreken in een reis naar Bangladesh.Het land kent bijna geen toerisme, hierdoor is alles nog puur! Bangladesh is de ideale vakantiebestemming voor reizigers die houden van ongerepte natuur en authentieke culturen.

Onze reizen bieden u de kans om veel van het land te ontdekken waarbij u naast de bekende vooral de minder bekende toeristische gebieden kunt bewonderen. Hierdoor krijgt u een goed beeld van dit prachtige en vooral mysterieuze land.

Unieke hoogtepunten:
Er zijn vele unieke bezienswaardigheden in Bangladesh die nog nauwelijks door toeristen zijn bezocht en door u ontdekt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld:
- Het Ahsan Manjil Museum, (Dhaka)
- Paharpur (Naogaon)
- Mahasthangarh (Bogra)
- Theeplantages (Sylhet)
- Strand (Cox’s Bazar)
- Kantaji’s Temple (Dinajpur)
- Lalbagh Fort (Dhaka)
- Sonargaon (Narayanganj)
- Shat-Gambuj Moskee (Bagerhat)

Een impressie van Bangladesh
(Klik op de foto's om door het album te bladeren)

  FlippingBook Flash Gallery Navigation / 32  Hieronder treft u praktische informatie aan die voor uw reis van belang is, zoals visumprocedures en -formulieren, geld, communicatiemogelijkheden, voltage en gezondheid.

Ligging
Bangladesh ligt in het zuiden van Azië en is één van de dichtbevolkte landen ter wereld. De hoofdstad van het land is Dhaka. Het land heeft een oppervlakte van ruim 143.998 km², waarvan ruim 7% uit water bestaat. Bangladesh heeft een kustlijn van 575 km, die langs de Golf van Bengalen ligt. Langs de kustlijn, in het zuiden, ligt Cox’s Bazar. De ruim 120 km lange kustlijn maakt Cox’s Bazar één van de langste natuurlijkste stranden ter wereld. Bangladesh wordt omringd door India, Myanmar en de Golf van Bengalen. Het land is in feite één grote delta van de rivier de heilige Ganges en de Brahmaputra. Het land is door het vele water erg vruchtbaar, maar ook kwetsbaar door de overstromingen tijdens de Moesson periode. Bangladesh is voornamelijk vlak, alleen langs de grens van Myanmar wordt het land heuvelachtig. Een kenmerk voor Bangladesh is het grote Mangrove bos.

Bevolking
Er wonen ruim 150 miljoen mensen in Bangladesh, hierdoor is het één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Bangladesh staat bekend als één van de armste landen ter wereld. De Bengalen wonen doorgaans in kleine bamboehuisjes, die niet voorzien zijn van stromend water of elektriciteit. De helft van de bevolking is analfabeet, dit komt mede door het lage opleidingsniveau.

Taal
De officiële taal is het Bengaals. Naast het Bengaals kunt u zich met Engels ook redelijk goed verstaanbaar maken.

Religie
Bijna de gehele bevolking is etnisch Bengali. Ruim driekwart van de bevolking is moslim en een minderheid van 15% is Hindoe.

Klimaat
De gemiddelde temperatuur in Bangladesh ligt tussen de 21°C en de 35°C. De luchtvochtigheid ligt tussen de 80 en de 100%. De beste periode om Bangladesh te bezoeken, is tijdens de droge winters van oktober tot maart. Van maart tot juni heerst de hete en vochtige zomer. Het regenseizoen (moesson) is van juni tot oktober en zorgt frequent voor overstromingen en cyclonen. De gemiddelde neerslag in Bangladesh ligt tussen de 75 mm en 300 mm. Een poncho of een paraplu is een goede uitkomst tijdens regenbuien en stevige wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het regenseizoen, omdat de grond glad kan zijn na een regenbui.

Tijdverschil
In Bangladesh is het in de zomer vier uur later dan in Nederland of België en in de winter is het vijf uur later.

Valuta
De nationale munteenheid is de Bangladesh Taka. Koerspeil juni 2008: 106 Bangladesh Taka is 1 euro.

Reisdocumenten
U kunt uw visum via de volgende link aanvragen, maar ook kijken voor actuele informatie voor al uw reizen: www.visumcentrale.nl

Visumplicht: Ja.
Paspoort: Moet na aankomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn.
Benodigdheden: Boekingsbevestiging of kopie vliegticket, hotelboeking voor minimaal 1 nacht en 3 identieke pasfoto’s.
Tijdsduur: Gemiddeld 5 werkdagen.
Geldigheid: Na afgifte nog 3 maanden geldig.

Gezondheid en Vaccinaties
Het is verstandig voor vertrek de plaatselijke GG&GD of uw huisarts te raadplegen voor medisch reisadvies. Over het algemeen wordt een vaccin tegen DTP, Tyfus, Hepatitis A en een anti malaria aangeraden voor een bezoek aan Bangladesh. Wij adviseren u een middel tegen uitdroging, reisziekte, diaree en verstopping, in de originele verpakking, mee te nemen tijdens uw reis. Ook is het raadzaam om een hoed/pet te dragen om een zonnesteek te voorkomen.Eten en Drinken
De keuken van Bangladesh wordt gedomineerd door hete curries met Indiase en Thaise invloeden. Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Wij raden u aan fruit en groentes te schillen of te wassen met schoon drinkwater voordat u het gaat eten. De eetgelegenheden die wij tijdens de rondreizen aandoen zijn met zorg geselecteerd en het zijn vaak de betere restaurants uit de omgeving. Om buikloop te voorkomen, wordt het drinken van en het poetsen van de tanden met ongekookt kraanwater afgeraden, U kunt wel ijs gebruiken in de grotere restaurants of hotels. Dit ijs wordt namelijk gemaakt van gekookt kraanwater. U kunt ook het tafelwater drinken. Vertrouwt u het niet, dan kunt u aangeven dat u geen ijsklonten wenst of dat u een fles mineraalwater wilt.

Fooien
Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Fooien worden doorgaans gegeven aan kamermeisjes, restaurantpersoneel, bellboys, chauffeurs, gidsen en aan de mensen die actief zijn tijdens trekkingen. De richtlijn is ongeveer € 2,- tot € 3,- per persoon per dag.

Voltage
In Bangladesh geldt een netspanning van 220 volt. Het kan voorkomen dat dit in afgelegen gebieden 110 volt is. Het meebrengen van een adapter is aan te raden. Het kan voorkomen dat de stroom af en toe uitvalt in bepaalde gebieden, daarom is het raadzaam een zaklantaarn mee te nemen.

Ambassade / Consulaat
Nederlandse Ambassade in Bangladesh
Road 90, House 49
Gulshan II Dhaka
Bangladesh
Tel: 00880 (0)-2-8822715-18
Fax: 00880 (0)-2-8823326

Bengaalse Ambassade in Nederland
Wassenaarseweg 39
2596 CG Den Haag
Nederland
Tel: 0031 (0)70-3283722
Fax: 0031 (0)70-3283524

Belgische Ambassade in India
50-N Shantipath, Chanakypuri
New Delhi 110021
India
Tel: 0091 (11)-42428000
Fax: 0091 (11)-42428002

Bengaalse Ambassade in België
Rue Jacques Jordaens 29
1000 Brussel
België
Tel: 0032 (0)2-640-5500
Fax: 0032 (0)2-646-5998